A.P. Møller-fond giver 750 millioner til udsatte borgere

Velfærd

27/04/2016 14:33

Nick Allentoft

Den A.P. Møllerske Støttefond vil donere 750 millioner kroner til udsatte borgere, skriver Altinget. Minister jubler.
Den A.P. Møllerske Støttefond vil i de kommende år donere 750 millioner kroner til udsatte borgere, skriver Altinget. Pengene skal udmøntes over fem til seks år og skal blandt andet bekæmpe negativ social arv.    - Danmark har et stærkt velfærdssystem, som løfter et stort ansvar. Men vi mærker også et behov for udvikling og langsigtede investeringer, hvor staten, civilsamfundet og erhvervslivet spiller endnu bedre sammen. Her kan fondens midler noget andet end de offentlige alene, siger direktøren for Den A.P. Møllerske Støttefond, Henrik Tvarnø til Altinget.

De mange millioner skal gives til tre fokusområder. De skal bruges på at få unge og voksne ind på arbejdsmarkedet, nedbryde negativ social arv og til projekter, som formår at skabe bedre fysiske rammer for de socialt udsatte i eksempelvis institutioner og socialt boligbyggeri. 

Den A.P. Møllerske Støttefond giver i forvejen donationer på mellem 50 og 100 millioner kroner årligt til projekter.    Men donationen på 750 millioner til de socialt udsatte kommer foruden de årlige donationer og giver dermed fonden mulighed for at skrue op for uddelingerne i de kommende år.    Fordelingen af pengene mellem de tre fokusområder vil afhænge af, hvilke projektforslag, der kommer ind.   Til Altinget fortæller direktør Henrik Tvarnø, at fonden især lægge vægt på, at der er et varigt perspektiv i ideerne. Indsatserne skal altså gerne være så lovende, at det i sidste ende ikke kan betale sig for projekthaverne at stoppe dem.   Minister jubler over donation: Gave til udsatte De 750 millioner kroner, som Den A.P. Møllerske Støttefond vil donere til sociale tiltag, kommer også til at gavne den sociale indsats, som staten og kommunerne i dag yder. Det forudser social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

- Den tilgang, der ligger i donationen, er den samme, som vi følger i regeringen – nemlig at være stærkt optaget af at få afprøvet indsatser og indsamlet viden om, hvilke indsatser der virker, siger hun.

- Derfor er det en kæmpe gave til de socialt udsatte, men det er også en gave til dem, der arbejder for bedre vilkår for socialt udsatte i Danmark.   Hun forudser, at den viden, der bliver skabt, kan forbedre den sociale indsats i det offentlige fremover.   Pengene er ifølge Altinget øremærket til at få særligt udsatte i job eller uddannelse, nedbryde social arv samt at skabe bedre fysiske rammer for psykisk syge, misbrugere, anbragte børn og andre udsatte.   Ministeren mener, at donationen sætter en tyk streg under, at civilsamfundet har en rolle at spille i det sociale arbejde.   Og når det er civilsamfundet, der deler pengene ud, kan det have et andet fokus, end når det er det offentlige, der skal sætte gang i forskellige indsatser, mener ministeren.   - Det er en mere rendyrket mennesket-før-systemet-tilgang, hvor mennesker vil hinanden og er stærkt fokuseret på at se de pågældende menneskers ressourcer og potentiale. Jeg er stærkt overbevist om, at det rykker noget, siger Karen Ellemann.    - Det siger jeg ikke, at man ikke gør det i det daglige arbejde i kommunen, men det her underbygger noget, hvor civilsamfundet har en hel særlig tilgang og adgang.   Den A.P. Møllerske Støttefond er en lillebror-fond til den større A.P. Møller Fonden.  Det er A.P. Møller Fonden, der tidligere har doneret store beløb til den danske folkeskole og har finansieret operahuset.    Donationen på 750 millioner kroner vil blive udmøntet over fem-seks år.   FAKTA: Det skal A.P. Møller-donation gå til - læs mere på fondens hjemmeside her Den 750 millioner kroner store donation deles ud til fem fokusområder, oplyser Den A.P. Møllerske Støttefond. Projekter har mulighed at søge om støtte på fondens hjemmeside. Donationerne skal deles ud på tre overordnede programområder. For at opnå de ønskede indsatser på de tre områder har fonden valgt fem fokusområder.   * Programområde 1: Flere udsatte borgere skal i uddannelse eller arbejde. - Fokusområde: Støtte til indsatser, der styrker voksne udsattes evne til at mestre deres liv og øger deres chancer for at komme i job eller uddannelse. - Fokusområde: Erhvervsuddannelse eller job til udsatte unge med praktisk begavelse.   * Programområde 2: Brud med den negative sociale arv hos børn og unge. - Fokusområde: Støtte til indsatser, der styrker socialt udfordrede familier, så de bedre kan lægge langsigtede planer for deres børn. - Fokusområde: Støtte til udsattes fritidsjob og iværksætteri.   * Programområde 3: Bedre fysiske rammer for socialt udsatte borgere. - Støtte til at forbedre de fysiske rammer med henblik på eksempelvis lavere medicinforbrug og færre bæltefikseringer i psykiatrien.   Kilder: Den A.P. Møllerske Støttefond. /ritzau/

Mest Læste

Annonce