A.P. Møller Fonden giver trecifret millionbeløb til Operaen

Velfærd

08/04/2016 16:23

Nick Allentoft

Den historisk store pengegave skal bidrage til at løfte Operaen op i den øverste verdensliga.

Der er en historisk stor sæk penge på vej til Operaen i København fra A.P. Møller Fonden. 

Et trecifret millionbeløb skal de næste fire år gå til ti operaproduktioner og omfattende investeringer i ny teknologi. En pengegave, der skal bidrage til at løfte Operaen op i den øverste verdensliga.

Det endelige beløb har teatret foreløbigt valgt at hemmeligholde, men teatrets direktør, Morten Hesseldahl, kalder beløbet "historisk".

- Vi er superlykkelige og taknemmelige. Donationen er den største samlede donation til Det Kongelige Teater nogensinde og kærkommen i en tid med besparelser, siger Morten Hesseldahl til DR Kultur.

Han peger på to områder, hvor kulturforbrugerne får gavn af gaven.

- Danskerne vil få det at mærke, ved at Operaen bliver billigere for de unge, og der kommer ti klassiske operaer i nye tidssvarende opsætninger.

Det Kongelige Teater har haft alvorlige økonomiske problemer blandt andet på grund af store udgifter til el og varme i Operaen.

Derfor er en del af milliongaven øremærket klimainvesteringer, som skal bringe de tunge energiomkostninger ned og gøre driften billigere.

Derudover er teatret fra politisk hold blevet pålagt besparelser for 50 millioner kroner over de næste fire år. Den spareplan, der er lagt, står stadig ved magt.

Operachef Sven Müller glæder sig særligt over, at de ny penge giver mulighed for et bredere og mere varieret kernerepertoire.

Det er den afdøde skibsreder Mærsk McKinney-Møller, der har betalt opførelsen af det store operahus i hovedstaden, mens Det Kongelige Teater betaler driften med tilskud fra Staten og Københavns Kommune.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce