Asyl-rekord i oktober: 3500 flygtninge søgte asyl i Danmark

Bæredygtighed

03/11/2015 21:41

Nick Allentoft

Omkring 3500 flygtninge søgte asyl i sidste måned. Den tidligere rekord fra september 2014 lød på 3147. Samtidig indkalder EU-præsident Donald Tusk til et nyt uformelt EU-topmøde om flygtningekrisen.

I oktober søgte omkring 3500 flygtninge asyl i Danmark, bekræfter Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet over for TV2. Oktober slår dermed den hidtidige rekord, der blev sat i september sidste år, hvor 3147 personer søgte asyl i Danmark. 

Samtidig har der også været travlt ved den danske grænse de seneste dage, hvor ekstraordinært mange flygtninge har krydset grænserne. Alene mandag ankom flere end 300 flygtninge, erfarer TV2, og i den seneste uge har over 900 flygtninge søgt asyl i Danmark. 

I forbindelse med tirsdagens spørgetime kom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) selv ind på den aktuelle flygtningestrøm i Europa og Danmark.

Kommunerne skal ikke regne med en økonomisk håndsrækning for at løse problemet med at huse de flygtninge, der kommer til landet. Det gjorde Løkke klart efter spørgetimen på Christiansborg. Statsministeren vil i stedet hjælpe kommunerne ved at føre en "fast og fair flygtninge- og asylpolitik", som han kalder det.

- Min bekymring er, at hvis vi ikke samlet set fører en politik i Europa og Danmark, som gør, at vi har tilstrømningen under kontrol, så kommer vi til at stå med så mange mennesker, at vi ikke kan håndtere det, sagde han.

Statsministeren vil undgå situationer, som der lige nu ses i Danmarks nabolande. Tyskland er ifølge Løkke "nær sagt løbet tør for idrætshaller". I Sverige er man begyndt at etablere teltlejre for at håndtere situationen.

- De problemer vil vi også få i Danmark, hvis vi ikke holder det under kontrol. Derfor er den første hjælpende hånd til kommunerne, at vi fører en fast og fair flygtninge- og asylpolitik. Hvor vi bidrager i EU til at få gjort noget mere i nærområderne, så vi tager presset af Europa, sagde Løkke.

 

EU-præsidenten indkalder til nyt topmøde om flygtninge

Samtidig med det stigende pres indkalder EU-præsident Tusk nu til endnu et EU-topmøde. Det skal holdes torsdag i næste uge, når EU-lederne i forvejen er til EU-Afrika-topmøde på Malta.   - Hvis vi skal undgå det værste, må vi sætte fart på vores handlinger, skriver Donald Tusk i sin invitation til EU's stats- og regeringschefer.   Han skriver, at strømmen af migranter, der søger til Europa, fortsætter i et omfang, der er uden fortilfælde, og at nogle EU-lande har iværksat forskellige foranstaltninger ved Schengen-områdets ydre grænser.   - Som jeg før har advaret om, så er den eneste måde ikke at afmontere Schengen at sikre ordentlig styring af EU's ydre grænser. Vi må gøre alt, hvad vi kan, for at at bevare Schengen intakt, og derfor skal ethvert initiativ, der kan føre til genetablering af grænser inden for Schengen, undgås, skriver EU-præsidenten..   Formålet med topmødet er især at bedømme, hvor langt EU-landene er nået med at føre de initiativer ud i livet, som de allerede har besluttet. Men EU-præsidenten vil ikke udelukke, at de 28 EU-lande på topmødet kan blive nødt til også at udstikke nye retningslinjer for at håndtere flygtningekrisen.   EU-lederne skal blandt andet diskutere forsøget på at lave en aftale med Tyrkiet om at dæmme op for menneskestrømmen til Europa, men også hvordan det går med at føre den omstridte beslutning om at omfordele 160.000 flygtninge rundt i EU ud i livet.   De skal også diskutere EU's modtagefaciliteter, herunder opsætning af de såkaldte hot spots i Grækenland og Italien, hvor flygtninge og migranter skal identificeres og registreres. Og endelig skal EU-toppen igen diskutere, hvordan de effektivt kan styrke kontrollen med de ydre grænser.   Det uformelle EU-topmøde holdes i Valletta på Malta kl. 14.30 torsdag d. 12. november.    /ritzau/

Mest Læste

Annonce