Foto: Københavns Lufthavn

ATP køber australiere ud af Københavns Lufthavne

Infrastruktur

14/09/2017 07:42

Nick Allentoft

Australske Macquarie har gjort alvor af at sælge sin andel af Københavns Lufthavne, der ejer Kastrup Lufthavn. Det skal komme danske pensionsopsparere til gode på lang sigt, siger ATP.

ATP køber australske Macquaries andel af Københavns Lufthavne. Det skriver Københavns Lufthavne via fondsbørsen.

Den australske kapitalfond Macquarie købte sig ind i Københavns Lufthavne i 2005 og købte yderligere op i 2009.

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Macquarie for det gode og succesfulde samarbejde gennem de seneste mange år. 

- Vi ser frem til at fortsætte udviklingen af CPH, som er en af de vigtigste nordeuropæiske lufthavne, i dette nye partnerskab, skriver bestyrelsesformand for Københavns Lufthavne Lars Nørby Johansen.

I slutningen af maj berettede Macquarie, at man overvejede et salg af sin aktiepost.

Macquarie ejede sammen med canadiske OTPP, Ontario Teachers' Pension Plan, 57,7 procent af Københavns Lufthavne. 

OTPP fortsætter som ejer men altså nu med ATP som partner i stedet.

- På CPH's vegne glæder det mig at kunne byde ATP velkommen som ny aktionær i Københavns Lufthavne A/S. 

- Vi ser frem til at opbygge et godt samarbejde med dem og de andre bestående aktionærer i lufthavnen, herunder Ontario Teachers Pension Plan (OTPP) og den danske stat, skriver Lars Nørby Johansen.

I en fælles pressemeddelelse skriver parterne, at ATP køber aktierne for 9,8 milliarder danske kroner. 

Københavns Lufthavne skriver dog, at det forventes, at køberne skal tilbyde at opkøbe eksisterende aktionærers aktier.

Ifølge meddelelsen vil de blive tilbudt omkring 5700 kroner per aktie. Aktien lukkede onsdag i 5120 kroner per aktie.

En pris på 5700 kroner per aktie værdisætter selskabet til 44,7 milliarder kroner og ATP og OTPP's kommende andel til 25,8 milliarder kroner.

Aftalen er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse.

I juni sagde finansminister Kristian Jensen (V), at staten var klar til at blande sig i, hvem der købte Københavns Lufthavne, da den er afgørende for Danmark.

- Det er af afgørende betydning, at Københavns Lufthavn fortsat er en moderne og effektiv lufthavn med tilstrækkelig kapacitet til at sikre tilgængeligheden for den danske økonomi og samfundet, sagde Kristian Jensen og fortsatte:

- Det kræver, at lufthavnen er kontrolleret af investorer med et langsigtet syn på værdiskabelse. Den danske regering vil evaluere lovgivningen i lyset af dette og hvis nødvendigt også stramme lovgivningen.

Den danske stat ejer 39,2 procent af Københavns Lufthavne.

 

Aktivt ejerskab skal sikre ATP langsigtet gevinst i lufthavn Opkøbet skal komme de danske pensionsopsparere i ATP til gode, siger ATP's direktør, Christian Hyldahl.   - Vi kommer til at være aktive ejere. Det er der en tradition for med investeringer i infrastruktur og blandt ejerne af Københavns Lufthavn. Så vi vil gøre, hvad vi kan for at sikre, at lufthavnen bliver drevet ud fra nogle langsigtede perspektiver og rammer, siger han.   Aktivt ejerskab er ifølge ATP for eksempel løbende dialog med ledelsen i de selskaber, ATP har aktier i, og ved at deltage aktivt i og stemme ved generalforsamlinger.    - Infrastruktur er en meget langsigtet investering og vil passe godt til vores langsigtede forpligtelser, siger Christian Hyldahl.   Den danske stat ejer 39,2 procent af lufthavnen. ATP's direktør vil ikke afsløre, om pensionsgiganten har været i dialog med staten om købet.   - Men det er klart, at vi er løbende i kontakt med staten om mange ting. Også lovgivning om infrastruktur. Regeringen er kommet med et udspil til en justering af reguleringen af lufthavnen, så det har vi haft en interesse i at få en god forståelse for, siger han.   Regeringen har i forbindelse med en ny luftfartsstrategi meldt ud, at den vil mindske de takster, som flyselskaber skal betale til lufthavnen.    Det vil formentligt betyde billigere billetter for passagerne, men ifølge lufthavnens ledelse koste dyrt. Det har dog ikke afskrækket ATP.   - Vi tog beslutningen om købet, også fordi vi har stor tiltro til, at politikerne kan skabe gode stabile rammer for at drive lufthavnen fremover. Vi vil gerne sikre, at lufthavnen både kan sikre et godt afkast til vores medlemmer og samtidig bidrage til vækst og udvikling i det danske samfund.   Det vil også komme de rejsende til gode, mener Christian Hyldahl.   - Forhåbentlig kan de rejsende opleve en lufthavn, der vokser over tid og er en velfungerende lufthavn til glæde for os alle.   ATP er en tvungen pensionsopsparing for danske lønmodtagere og forvalter en formue på næsten 750 milliarder kroner.   ATP køber aktierne i lufthavnen for 9,8 milliarder danske kroner.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce