Førhen, når alarmen lød, så slap den lokale håndværker bare værktøjet og drønede hen på brandstationen henne om hjørnet. Den går ikke mere. Nu er tømrersvenden måske på arbejde i København.  Og hvad gør man så?
Førhen, når alarmen lød, så slap den lokale håndværker bare værktøjet og drønede hen på brandstationen henne om hjørnet. Den går ikke mere. Nu er tømrersvenden måske på arbejde i København. Og hvad gør man så?

Beredskabschefer tænker i nye baner

Infrastruktur

19/1/15 8:31

Nick Allentoft

Manglen på frivillige brandfolk får beredskabscheferne i Danmark til at tænke i nye baner, oplyser DR Sjælland.

Nu ansættes heltidsbrandmænd på brandstationerne i dagtimerne, men i stedet for at pudse brandbilen for femte gang samme dag, så bliver de nu sat til at reparere kommunens biler på brandstationen eller sørge for at bringe mad ud til pensionisterne.

Årsagen er at vi pendler som aldrig før: arbejdsstyrken er blevet mobil, og det rammer de kommunale brandberedskaber.

Førhen, når alarmen lød, så slap den lokale håndværker bare værktøjet og drønede hen på brandstationen henne om hjørnet. Den går ikke mere. Nu er tømrersvenden måske på arbejde i København.

Og hvad gør man så?

Man fastansætter nogle brandfolk, der også kan skifte olie, dæk og bremser på hjemmeplejens biler:

- Det er jo især i dagtimerne, at vi ikke kan skaffe de frivillige brandfolk, og så må vi tænke kreativt. Derfor prøver vi at flytte arbejdspladser ind på brandstationerne. Det kan være drift af autoværksted af kommunens egne biler, eller hjælpemiddeldepot for kommunernes social- og sundhedsforvaltning, siger formanden for Beredskabschefer i Danmark, Niels Christensen til DR Sjælland.

I Næstved har man netop fastansat brandfolk, der også er mekanikere, og der er installeret tre autolifte på brandstationen.

Én af dem er Morten Hansen, der er godt tilfreds:

- Det er alle tiders kombination. Det er sjovt at køre brandbil, men det er også sjovt det her. Og det er godt at være med til at sørge for, at pengene bliver brugt fornuftigt, både for vores skyld og for borgernes, siger Morten Hansen.

I Vordingborg Kommune står brandfolk blandet andet for førstehjælpskurser og vedligeholdelse af brandslukningsmateriel i kommunale bygninger.

Landets 87 beredskaber står til at blive reduceret til omkring 20 på grund af nedskæringer fra stat og kommune:

- Når nu vores beredskaber lægges sammen, kan det godt være en udvikling, der forstærkes. Tre kommuner kan eksempelvis gå sammen om et fælles hjælpemiddeldepot, som er delvis bemandet med vores brandfolk, siger formanden for Beredskabschefer i Danmark, Niels Christensen fra Ikast-Brande Kommune til DR Sjælland.

Han peger også på andre områder som kørselskontor, madudbringning eller servicering af kommunale biler.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.