Førhen, når alarmen lød, så slap den lokale håndværker bare værktøjet og drønede hen på brandstationen henne om hjørnet. Den går ikke mere. Nu er tømrersvenden måske på arbejde i København. Og hvad gør man så?

Beredskabschefer tænker i nye baner

Infrastruktur

19/01/2015 09:31

Nick Allentoft

Manglen på frivillige brandfolk får beredskabscheferne i Danmark til at tænke i nye baner, oplyser DR Sjælland.

Nu ansættes heltidsbrandmænd på brandstationerne i dagtimerne, men i stedet for at pudse brandbilen for femte gang samme dag, så bliver de nu sat til at reparere kommunens biler på brandstationen eller sørge for at bringe mad ud til pensionisterne.

Årsagen er at vi pendler som aldrig før: arbejdsstyrken er blevet mobil, og det rammer de kommunale brandberedskaber.

Førhen, når alarmen lød, så slap den lokale håndværker bare værktøjet og drønede hen på brandstationen henne om hjørnet. Den går ikke mere. Nu er tømrersvenden måske på arbejde i København.

Og hvad gør man så?

Man fastansætter nogle brandfolk, der også kan skifte olie, dæk og bremser på hjemmeplejens biler:

- Det er jo især i dagtimerne, at vi ikke kan skaffe de frivillige brandfolk, og så må vi tænke kreativt. Derfor prøver vi at flytte arbejdspladser ind på brandstationerne. Det kan være drift af autoværksted af kommunens egne biler, eller hjælpemiddeldepot for kommunernes social- og sundhedsforvaltning, siger formanden for Beredskabschefer i Danmark, Niels Christensen til DR Sjælland.

I Næstved har man netop fastansat brandfolk, der også er mekanikere, og der er installeret tre autolifte på brandstationen.

Én af dem er Morten Hansen, der er godt tilfreds:

- Det er alle tiders kombination. Det er sjovt at køre brandbil, men det er også sjovt det her. Og det er godt at være med til at sørge for, at pengene bliver brugt fornuftigt, både for vores skyld og for borgernes, siger Morten Hansen.

I Vordingborg Kommune står brandfolk blandet andet for førstehjælpskurser og vedligeholdelse af brandslukningsmateriel i kommunale bygninger.

Landets 87 beredskaber står til at blive reduceret til omkring 20 på grund af nedskæringer fra stat og kommune:

- Når nu vores beredskaber lægges sammen, kan det godt være en udvikling, der forstærkes. Tre kommuner kan eksempelvis gå sammen om et fælles hjælpemiddeldepot, som er delvis bemandet med vores brandfolk, siger formanden for Beredskabschefer i Danmark, Niels Christensen fra Ikast-Brande Kommune til DR Sjælland.

Han peger også på andre områder som kørselskontor, madudbringning eller servicering af kommunale biler.

Mest Læste

Annonce