Bestikkelsessagen: It-folk ville give ansat i region "faldskærm"

Ledelse

09/11/17 10:13

Nick Allentoft

Det er eddermame vigtigt at spise en bøf med it-chef, siger pressede forretningsfolk i aflyttet samtale.

En tiltalt forretningsmand i en stor sag om bestikkelse af offentligt ansatte i Region Sjælland og Rigspolitiet gentager sig selv under en afhøring i Retten i Glostrup torsdag. Og det er helt bevidst.

- Kunder er vigtige for leverandører. Lad mig sætte to streger under. Kunder er vigtige for leverandører, siger den tidligere koncerndirektør i Atea og medstifter af det konkurrerende firma 3Ait.

Han er tilsyneladende lidt frustreret over spørgsmål om en telefonsamtale, som politiet aflyttede 8. juni 2015, dagen før en serie anholdelser i juni 2015. 

Bestikkelsesskandalen

Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.

Læs alt om skandalen her. 

I rettens højttaler kan man høre ham snakke med chef-kollega i 3Ait, der også er anklaget. Mændene taler om, at de "eddermame" skal spise en bøf i Ringsted med it-chefen i Region Sjælland.

"Vi laver lort, hvis vi ikke får ham i gang," kan man høre den ene sige med henvisning til den offentligt ansatte, og de ord vil Bagmandspolitiet i torsdagens retsmøde gerne have forklaret.

- Man kriminaliserer det at arbejde med en kunde, udbryder den tiltalte.

- Selvfølgelig er en it-chef vigtig for en leverandør. Det handler om at levere til regionen, forklarer han.

På tidspunktet for samtalen havde 3Ait vundet "danmarkshistoriens største it-udbud" fra Region Sjælland. Kæmpen på markedet, Atea, var blevet slået. Men regionen annullerede resultatet, fordi der var mistanke om ugler i mosen og om bestikkelse.

I telefonen snakkede forretningsmændene i lang tid om it-chefen, som de et halvt års tid før havde hygget sig med i Dubai.

"Jeg har tænkt på at få ham syet ind i klubben ... hvis vi kunne udstyre ham med en faldskærm og sige, "du Rene, nu gælder det kraftedeme om, at vi tager nogle chancer her, og hvis det resulterer i, at du bliver pebet ud ... så må du arbejde for 3Ait de otte år ..."

Men i torsdagens efterfølgende afhøring i retten afviser begge, at de faktisk præsenterede it-chefen for en job-mulighed i deres selskab. De forklarer flere gange, at it-chefen var vred over Ateas opførsel, og at dette skyldtes "trusler" fra selskabets side. 

- Det var en lang række adfærdsmæssige ting, forklarer den ene. Og ligesom sin kollega gentager han i øvrigt også sig selv ved et henvise til, hvad bestyrelsesformanden i Atea skal have sagt om ham og hans kammerater i 3Ait: "Kill them on the beach".

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.