Bestikkelsesskandalen: Tidligere it-direktør i Rigspolitiet risikerer fængsel

Ledelse

12/10/2017 23:21

Nick Allentoft

Østre Landsret har besluttet at hæve navneforbuddet for de syv tiltalte mænd i stor sag om bestikkelse.

En af de tiltalte i den store bestikkelsessag var it-direktør i Rigspolitiet, da den påståede kriminalitet fandt sted.

Den oplysning kan pressen frit bringe, efter at Østre Landsret torsdag har ophævet navneforbuddet. Landsretten har samme holdning til spørgsmålet som Retten i Glostrup.

Den tidligere it-direktør fik et udbytte på 174.000 kroner. Det hævder Bagmandspolitiet, som mener, at han i kraft af sin stilling uberettiget modtog rejser og middage af it-selskabet Atea.

Forud for posten i Rigspolitiet var han it-direktør i Region Sjælland. Ligesom de øvrige seks tiltalte og Atea A/S nægter han sig skyldig. I alt blev der ifølge påstanden brugt cirka en million kroner på smørelse.

For eksempel var den 50-årige med på en rejse til et Formel 1-racerløb i Dubai i november 2014. Flybilletter på businessclass, hotel og restaurantbesøg blev betalt af Atea, mener Bagmandspolitiet.

It-direktøren og en it-driftschef i Region Sjælland "planlagde og forberedte" i øvrigt selv rejsen, lyder påstanden, og de øvrige deltagere var chefer fra Atea. 

Selskabet havde en interesse i at fortsætte sine forretninger med såvel regionen som politiet, og derfor var man så gavmild, hævdes det.

De to mænd, der er nævnt i forbindelse med de fleste middage på fine restauranter og rejser, var netop it-driftschefen i regionen på den ene side og en salgschef i Atea på den anden.

Modtagerne af gaverne gjorde sig skyldige i såkaldt passiv bestikkelse, mens giverne begik aktiv bestikkelse, hævder anklagemyndigheden.

En stor del af pengene, som Atea ifølge påstanden brugte til at smøre især ansatte i regionen, tilhørte faktisk regionen selv. De stod på en konto, der hed 2840, hos Atea.

Blandt de tiltalte er i øvrigt også den daværende koncernchef i Ateas nordiske moderselskab, en tidligere koncerndirektør i Atea og en mand, der først var it-udviklingschef og dernæst blev konstitueret it-direktør i Region Sjælland. 

Ingen sidder længere i de stillinger, som de havde, da der blev rejst, spist og drukket.

Straffesagen blev indledt tirsdag ved Retten i Glostrup, og pressen, anført af TV2, bad om at få slettet forbuddet mod at bringe oplysninger, der kan identificere de syv.

- Henset til sagens karakter og til grovheden af forholdene ophæves navneforbuddet, sagde retsformanden, dommer Nanna Blach.

Forsvarerne for de tiltalte har ment, at de vil blive krænket unødvendigt meget ved en offentlig omtale.

- Han vil miste den stilling, han nu med stort besvær har fået, sagde en af forsvarerne. Men torsdag har landsretten altså stadfæstet byrettens afgørelse.

Selve sagen fortsætter 26. oktober. I alt der er afsat over 30 retsmøder.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce