Bidt, spyttet på og tæsket: Det er hverdag på disse job

Politik

23/1/15 9:13

Suleman Haider

Et knæ i nyrerne, en afreven fingernegl, bidemærker og spytklatter i ansigtet. Voldelige hændelser som disse sker alt for ofte for ansatte i den offentlige trafik.

Nye tal, som metroxpress har fået tilsendt fra DSB, Movia, Metro Service og Busselskabet Aarhus Sporveje, viser, at tilfælde af både fysisk og psykisk vold flere steder er på sit højeste i fem år. Hele 134 gange oplevede alene DSB, at togførere sidste år blev udsat for voldelige angreb. Hele 134 gange oplevede alene DSB, at togførere sidste år blev udsat for voldelige angreb.

»I forgårs var der en kollega, der tog en 14-årig pige i at stjæle en kildevand på 1. klasse. Min kollega endte med et blåt øje og en flækket læbe,« siger Henrik René Novak, der er tillidsmand for 325 togførere. 

Ifølge Lars Peter Andersen, psykolog og forsker i vold og trusler på arbejdspladsen, kan folk, der reagerer voldeligt over for buschauffører og togførere, deles op i to kategorier. Den første, og den som typisk vil ty til fysisk vold, er enten psykisk ustabil eller stofmisbruger.

»Denne person reagerer voldeligt, fordi han eller hun besidder et andet normsæt. De får lynhurtigt vakt en vrede, når en myndighedsperson kræver noget af dem, og det resulterer i en aggression, som er alt for voldsom,« siger han og fortsætter:

»Den anden person kan være du og jeg, som i en stresset situation taber besindelsen og råber og skriger, hvis en kontrollant afkræver noget af os«. 

Ifølge Henrik René Novak fra DSB kan der gemme sig et stort mørketal – ikke mindst for trusler – på området.

»For fem-seks år siden ville jeg anmelde det som en arbejdsskade, hvis nogen sagde: ‘Jeg slår dig ihjel.’ Det gør jeg ikke i dag, for jeg hører det hele tiden,« siger Henrik René Novak.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.