Blå partier vil lade flygtninges evner afgøre adressen

Politik

27/01/2016 12:01

Nick Allentoft

Venstre, Liberal Alliance og De Konservative bifalder kommunernes idé om at fordele flygtninge efter jobevner.

Hvis en flygtning har erfaring som smed, og de mangler smede i Thyborøn, skal Udlændingestyrelsen sende ham dertil. Sådan lyder et forslag i onsdagens Berlingske fra Kommunernes Landsforening (KL), og forslaget møder opbakning i blå blok.

Mens Dansk Folkeparti understreger, at flygtninge ikke skal integreres, men være i landet midlertidigt, er både Liberal Alliance og De Konservative positivt indstillede.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Det gælder om at få det udredt kompetencerne så tidligt som muligt, så man er i stand til at parre flygtninge med de rette kommuner, siger integrationsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) til Ritzau.

          Læs også: KL vil fordele flygtninge efter kompetencer

- Det kræver, at man bruger tiden på asylcentret på noget fornuftigt - i stedet for, at folk bliver endnu mere pacificerede, så de får endnu sværere ved at komme i beskæftigelse senere.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i sin nytårstale, at vi skal blive "markant bedre til at få flygtninge med i arbejdsfællesskabet".

Det bliver hovedtemaet under forårets trepartsforhandlinger, og idéen er allerede på bordet, fortæller udlændingeordfører Marcus Knuth (V) til Berlingske.

For at fordelingen af flygtninge bliver mest mulig effektiv, foreslår KL, at afklaringen af flygtningenes kompetencer rykkes frem. I dag sker det først, når en kommune overtager integrationsansvaret, efter en flygtning har fået tildelt asyl.

Mens Liberal Alliance vil åbne for kompetenceafklaring fra dag et på asylcentret, vil De Konservative udskyde arbejdet til den dag, man får tilsagn om asyl.

- Ikke alle asylansøgere får asyl. Derfor er det spild af ressourcer at bruge krudt på folk, der egentlig ikke er berettiget til asyl, siger integrationsordfører Naser Khader (K).

- Vi synes, man skal gøre det fra den dag, man får tilsagn om asyl. Derfra går der noget tid, før de bliver flyttet ud i en kommune, og den ventetid kan man bruge til at afklare deres kompetencer.

Naser Khader påpeger samtidig, at ghettodannelse også spænder ben for at få flere i arbejde. Derfor foreslår han, at boligplaceringen udvides, så flygtninge er tvunget til at bo i den kommune, de tildeles, i fem år mod de nuværende tre år.

- Så vil de være mere tilbøjelige til at blive boende efterfølgende, for så har de haft bedre mulighed for at danne netværk og falde til, siger han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce