Borgmester fra Alternativet trækker sig fra post

Politik

17/10/18 9:49

Nick Allentoft

Alternativets kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, trækker sig som borgmester efter en uge med masser af kritik og dagen efter en lang undskyldning. Elbæk håber Grünfeld stadig vil være en del af holdet.

Alternativets kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, trækker sig som borgmester. Det skriver han i en opdatering på Facebook.

Det sker efter, at Grünfeld har været under skarp kritik de seneste uger for urigtige oplysninger om sit CV og forhold om indretning og ansættelser. Niko Grünfeld skriver på sin Facebook:

 

"Kulturborgmesteren takker af

Jeg gik ind i politik, fordi jeg troede på, at vi kunne lave politik på en ny måde og fremskynde en seriøs bæredygtig omstilling. Det tror jeg stadig på. Men det er sværere, end jeg havde regnet med. Og med større konsekvenser for min familie og mig selv, end jeg kan forsvare.

Derfor trækker jeg mig nu som kultur- og fritidsborgmester i København.

Min kæreste og mor til mine tre børn er i det sidste stykke tid blevet udsat for ting, som jeg ikke kan acceptere. De skal ikke trues, de skal ikke antastes på vores hjemadresse. Desuden skal min person naturligvis ikke overskygge Alternativets grønne projekt.

Samtidig har de fejl, som jeg har begået - og som jeg har undskyldt for - betydet, at jeg ikke kan fokusere målrettet på den politiske opgave, som jeg har taget på mig, som jeg ønsker.

Jeg tror ikke på at gøre noget halvhjertet, så jeg siger tak for nu. Og glæder mig over alt det gode, jeg har opnået sammen med resten af Alternativet, siden vi begyndte denne rejse for snart fem år siden.

At vi er kommet så langt havde jeg næsten ikke turde tro på. Drømmen om en grønnere planet og en bedre politisk kultur lever stadig i mig."

 

Elbæk efter Grünfelds farvel: Der skal genopbygges tillid Alternativets politiske leder håber, at partiets afgående borgmester fortsat vil være en del af holdet.

Når sager om kritik af politikere florerer i medierne sætter det sine spor. Alternativet går ikke fri. Og nu skal tilliden bygges op.

Sådan lyder det fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, efter at partiets kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, har valgt at trække sig.

- Der er ingen tvivl om, at sager af denne her type påvirker politiske partier, der står i sådan nogle situationer. Det gør det da.

- Selvfølgelig skal der genopbygges tillid til både vælgerne og medlemmerne. Det er jeg også helt sikker på, at vi nok skal gøre, siger Uffe Elbæk.

Den afgående kulturborgmester var sammen med Elbæk med til at stifte Alternativet. 

- Jeg håber virkelig, virkelig, at han bliver ved med at være en del af holdet. Han har igennem så mange år på alle måder været med til at bidrage til det Alternativet, der er i dag, siger Uffe Elbæk.

- Jeg ved, det har været en meget svær personlig beslutning for ham. Men med de argumenter, han giver om det pres han og hans familie har været under, så er det både forståeligt og måske også nødvendigt, siger han. 

Partilederen har ikke været i kontakt med Grünfeld, siden han besluttede sig for at trække sig fra posten. Men Elbæk understreger, at det var borgmesterens egen beslutning. 

 

Reaktionen kommer efter længere tids medieomtale og kritik af hans person. Læs de historier her.

 

OVERBLIK: Niko Grünfeld fik under et år som borgmester Alternativet blev det tredjestørste parti i København ved seneste kommunalvalg og fik dermed borgmesterpost.

Siden årsskiftet har Niko Grünfeld fra Alternativet været kultur- og fritidsborgmester i København.

Men onsdag aften trådte han tilbage.

Det skete, efter at Grünfeld den seneste tid har været under skarp kritik for urigtige oplysninger om sit cv samt forhold om indretning og ansættelser.

Desuden er Grünfelds kæreste og tre børn blevet truet, skrev han på Facebook sent onsdag.

Her er et overblik over Grünfelds korte karriere som borgmester i København:

* Alternativet bliver ved kommunalvalget sidste år det tredjestørste parti i København. Partiet får 31.553 stemmer ved valget i hovedstaden. Det svarer til 10,5 procent.

* Dermed sikrer partiet sig en borgmesterpost. Grünfeld er partiets spidskandidat i København.

* Der opstår hurtigt polemik om, hvilken borgmesterpost Alternativet skal vælge.

* Den politiske aftale mellem partierne på rådhuset betyder, at Alternativet kan vælge borgmesterpost som nummer fire.

* Alternativet melder ud, at spidskandidat Niko Grünfeld skal være kultur- og fritidsborgmester. 

* Det er imidlertid noget, som Troels Christian Jakobsen, en af partiets kandidater til valget, er imod. Også andre i partiet er imod. Troels Christian Jakobsen mener, at man bør gå efter posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

* Grünfeld ender med at blive kultur- og fritidsborgmester.

- Det var en enig gruppe, der bakkede op om det, sagde Grünfeld i slutningen af november.

* I den seneste uges tid bringer Radio24syv diverse historier om Grünfeld. Det viser sig blandt andet, at han flere gange har oplyst forkerte ting i sit cv. Specifikt omkring sine uddannelser. Der er også historier om en dyr indretning af Grünfelds borgmesterkontor.

* Onsdag 17. oktober om morgenen udtaler Grünfeld til Ritzau, at han agter at blive som borgmester, men han erkender, at "det fortsat bliver diskuteret, om sagen får konsekvenser".

* Samme dag mødes Grünfeld med sit bagland i København. Han har også diskuteret sagen med Uffe Elbæk, partiets politiske leder.

* Om aftenen skriver Grünfeld på Facebook, at han trækker sig som kultur- og fritidsborgmester som følge af sagerne.

/ritzau/