Thisteds borgmester Lene Kjelgaard (V)

Borgmester har mistet magten til nyt flertal

Politik

12/12/2014 11:27

Suleman Haider

Et alternativt flertal har overtaget styringen af Thisted Kommune i flere vigtige sager. - Det er en meget usædvanlig situation, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til DR Midt & Vest.

Det er et flertal bestående af socialdemokrater, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der har overtaget taktstokken i Thisted fra Venstres borgmester Lene Kjelgaard. 

- Langt det meste politik i danske kommuner bliver jo ellers lavet med borgmesteren for bordenden, siger han.

Det alternative flertal har besluttet at bevare alle kommunens folkeskoler og har senest fundet ekstra penge til pædagoger for at begrænse fyringer på området.

- Principielt kan oppositionen fuldstændigt overtage kommunen på alle politikområder. De kan træffe alle beslutninger inklusiv budgettet hen over hovedet på borgmesteren. Hun bliver så bare en forretningsfører, der skal gøre de andres beslutninger til virkelighed, siger kommunalforsker Roger Buch til DR Midt & Vest.

Thisteds borgmester Lene Kjelgaard fra Venstre kalder situationen både ærgerlig og usædvanlig. Men hun erkender, at hun ikke har mulighed for at gribe ind.

På Langeland har kommunalbestyrelsen netop indgået en helt ny konstitueringsaftale, som blandt andet har betydet udskiftning af formandsposter i kommunens udvalg. Men det vil Lene Kjelgaard gerne undgå i Thisted:

- Så langt synes jeg ikke vi er endnu. Vi skal give det her samarbejde en chance og se om vi kan få det til at virke. På valgnatten var vi alle optaget af, at vi fik et borgerligt flertal med 16 mandater ud af 27. Det ville vi konstituere sammen, og det skal vi selvfølgelig prøve af igen, siger hun til DR Midt & Vest.

Det er tunge beslutninger af stor budgetmæssig betydning, som det alternative flertal i Thisted har truffet uden om borgmesteren og hendes parti. 

Skete noget lignende på Christiansborg, så ville statsministeren formentlig udskrive valg, men den mulighed har en borgmester ikke, siger Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:

- I virkeligheden er mulighederne, for at oppositionen kan overtage styringen, langt bedre i kommunerne end i Folketinget. En borgmester har ikke rigtigt noget modsvar. Han eller hun kan ikke udskrive et kommunalvalg i utide, hvis hun bliver trynet af et flertal i kommunalbestyrelsen, konstaterer Roger Buch til DR Midt & Vest.

Thisted borgmester Lene Kjelgaard kalder situationen både ærgerlig og usædvanlig. Hun har fredag indkaldt Dansk Folkeparti til møde om det politiske kaos i kommunen. 

Det var en konstituering på valgnatten med Dansk Folkeparti og de Konservative, der sikrede hende borgmesterposten.

- Hvis ikke vi kan blive enige om at genoptage samarbejdet fra konstitueringsaftalen, så er det klart, at det bliver en svær situation. Og det bliver det de næste tre år, erkender borgmester Lene Kjelgaard til DR Midt & Vest.

 

 

 

Mest Læste

Annonce