Mens mange kommuner kæmper med at skaffe boliger til det store antal flygtninge, siger flere borgmestre, at flygtninge kan redde landsbyerne fra at sygne hen. Det skriver Jyllands-Posten mandag.
I landsbyen Flauenskjold i Nordjylland har borgerne kæmpet for at få flygtninge til byen, i håbet om at det kan skaffe flere børn til skolen og kunder hos købmanden.
Integration - det væsentlige
Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side.
Borgerinitiativet har været medvirkende til, at Brønderslevs borgmester, Mikael Klitgaard (V), ønsker at "placere flygtninge i landsbyer med et stærkt civilsamfund frem for i Brønderslev by".
Samme holdning har Holstebros borgmester, Hans Christian Østerby (S). Kommunen har besøgt syv lokale landsbyer, og seks af dem er positive over for at modtage flygtninge.
En af dem er landsbyen Vemb, hvor formanden for borgerforeningen, Leif Carøe, siger:
- Sidste år gik 27 danske elever ud af den lokale skole, og kun 15 nye startede, og når først skolerne lukker, begynder landsbyer at ligne ruiner fra Anden Verdenskrig.
Vemb har modtaget 16 flygtninge indtil videre, og man har regnet sig frem til, at familiesammenføringer kan føre til 17 nye skolebørn.
Hans Christian Østerby siger, at, "det kan være en win-win situation for både landsbyer og flygtninge, og med det udgangspunkt går integrationen også nemmere".
Røde Kors: Landsbyer er en vigtig brik i integrationen De små landsbysamfund er en del af løsningen med at integrere til fælles gavn også for landsbyerne. Det mener generalsekretær Anders Ladekarl fra Røde Kors. - De små landsbysamfund er en del af løsningen. Men det handler om at matche de rigtige mennesker i forhold til bosætning, ligesom vi fokuserer meget på arbejdsmarkedet nu, siger han til Ritzau. - Flygtninge er jo individer som alle andre. Nogle egner sig supergodt til at bo og leve i Flauenskjold og andre ikke. Jo bedre de bliver matchet med det danske samfund, jo nemmere går det, siger han. Det kommer ikke bag på ham, at der ude i lokalsamfundene er en stor vilje til at byde ind og være en del af en løsning. - Det oplever vi hver dag. Mange mennesker bliver aktive eller melder sig som frivillige, fordi de er så trætte af debatten og hellere vil gøre noget konkret frem for at skændes med hinanden på sociale medier, siger Ladekarl. - Der er en stor vilje til gerne at ville være med til at løse problemerne, som står i modsætning til den overordnede politiske debat, der har været med til at gøre det vanskelige, siger han. På blandt andet Ærø og Samsø siger borgmestrene, at flygtninge og asylsøgere er attraktive, fordi det både skaffer nye beboere og skaber lokale arbejdspladser.
På Ærø og Samsø siger borgmestrene, at flygtninge og asylsøgere er attraktive, fordi det både skaffer nye beboere og skaber lokale arbejdspladser.
/ritzau/