Brexit-forhandlinger strammer til inden de er gået rigtigt igang: EU vil gøre rent bord

Politik

03/05/2017 07:45

Nick Allentoft

100 milliarder euro skal være briternes pris for at forlade EU, men det afviser de pure. Financial Times skriver, at Frankrig og Tyskland fører an i en ny kurs, hvor krav til briterne er skærpet.
Kontoen må gøres op, når Storbritannien forlader EU. Men der er ingen straf for at forlade EU-samarbejdet,  siger EU's chefforhandler, Michel Barnier, onsdag, efter at EU-Kommissionen har vedtaget sit direktivforslag til forhandlingerne om den britiske exit fra EU.   Udspillet udmønter den strategi, som de 27 lande, der bliver i EU, vedtog på et topmøde i lørdags.

EU-Kommissionen fastslår blandt andet, at Storbritannien skal betale alle de penge, landet selv har været med til at beslutte som EU-medlem. Også selv om pengene først skal falde, efter at briterne har forladt EU. Det kan ifølge Financial Times beløbe sig til op mod 100 milliarder Euro, eller hvad der svarer til ca. 750 milliarder kroner. 

- Vi må lukke kontoen. Hverken mere eller mindre. Der er ingen straf. Der er ingen exit-regning. Den endelige opgørelse handler kun om at lukke kontoen, siger Michel Barnier på en pressekonference i Bruxelles.   Storbritannien vil ikke betale - Vi vil ikke betale 100 milliarder. Vi må diskutere i detaljer, hvad der er af rettigheder og forpligtelser, siger brexitminister David Davis i en kommentar til historien om, at EU vil stille et krav et sådant beløb.    Financial Times skriver, at Frankrig og Tyskland fører an i en ny kurs, hvor kravene til briterne bliver skærpet. 

- Efter direkte anmodninger fra adskillige medlemslande har EU-forhandlerne ændret deres tidligere beregninger og øget kravene til briterne - blandt andet på landbrugsområdet og EU-administrationsafgifter i 2019 og 2020, hedder det i den britiske erhvervsavis. 

EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, vil senere onsdag fremlægge anbefalingerne for de kommende forhandlinger med Storbritannien.   Den britiske premierminister, Theresa May, siger, at de kommende forhandlinger bliver hårde.  Hun har sagt, at hun er klar til at droppe forhandlingerne uden en frihandelsaftale med EU, hvis hun ikke bryder sig om tilbuddet fra Bruxelles.   På et topmøde lørdag fastslog EU27-landene i brexit-strategien, at boet efter over 40 års britisk EU-medlemskab skal gøres op, før de vil begynde at tale om fremtidens forhold, herunder en frihandelsaftale.   EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, advarede desuden Storbritannien mod at undervurdere vanskelighederne ved de kommende forhandlinger.   - Jeg har nogle gange det indtryk, at vores britiske venner - ikke dem alle - undervurderer de tekniske vanskeligheder, vi står over for, sagde Juncker.   Storbritannien stemte sig sidste sommer ud af EU.  

Mest Læste

Annonce