Britisk premierminister overrasker: Udskriver valg i juni

Politik

18/04/2017 12:59

Nick Allentoft

Theresa May vil bekæmpe uenighed om EU-exit i parlamentet med valg. Det udskrives til juni. Forslaget får støtte fra Labour.

Theresa May, Storbritanniens premierminister, vil overraskende udskrive valg i Storbritannien. Det bekræfter hun på et pressemøde.

Valget skal afholdes 8. juni.

- Vi har brug for et valg, og vi har brug for et nu.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

- Jeg har konkluderet, at den eneste måde at garantere sikkerhed på i årene der kommer, er at holde dette valg, siger Theresa May.

På pressemødet siger May, at afskeden med EU, der blev besluttet ved en folkeafstemning sidste juni, står fast.

Hun understreger, at valget udskrives, fordi parlamentet et splittet om, hvordan man skal forlade EU. Hun langer især ud efter det store oppositionsparti Labour.

May aktiverede i slutningen af marts artikel 50 i EU's Lissabontraktat om udmeldelse. Storbritannien har fra da af to år til at forhandle en skilsmisse fra EU.

Premierministeren vil med sin beslutning tirsdag sikre befolkningens mandat til de kommende forhandlinger med EU, siger hun.

- Det var med tilbageholdenhed, at jeg besluttede, at vi har brug for et valg.

- Men det er med overbevisning, at jeg nu siger, at vi har brug for en stabil regering til de kommende forhandlinger.

- Hver en stemme på De Konservative vil gøre mig stærkere, når jeg skal forhandle med EU, sagde Theresa May på pressemødet.

 

Labour-leder støtter britisk valg i utide

Lederen af det britiske arbejderparti, Jeremy Corbyn, hilser den konservative premierminister Teresa Mays beslutning om at udskrive valg velkommen.

- Jeg hilser premierministerens beslutning velkommen. Det kan give det britiske folk muligheden for at stemme for en regering, der vil sætte flertallets interesser først, siger Corbyn.

For at kunne udskrive valg i utide behøver May opbakning fra to tredjedele af parlamentets medlemmer. May vil onsdag fremsætte lovforslag om et tidligt valg.

 

Mays beslutning kommer som en stor overraskelse for mange. De britiske medier havde ingen omtale fra dagens start om premierministerens planer.

May udelukkede lige inden hun blev premierminister sidste sommer kategorisk, at hun ville udskrive valg før tid.

- Jeg vil ikke udskrive et hurtigt valg. Jeg har været meget klar på det punkt, at vi har behov for den tid og den stabilitet, som er nødvendig for at beskæftige os med de spørgsmål, som vores land står overfor, og så få et valg i 2020, sagde hun dengang.

  FAKTA: Sådan fungerer det britiske valgsystem Onsdag vil Theresa May tage initiativ til en afstemning i det britiske parlament, så valget kan finde sted 8. juni.   Her er et kort overblik over valgsystemet i Storbritannien:    * Valget gælder parlamentets underhus med 650 medlemmer, der sidder i fem år.   * Overhuset har 742 medlemmer, som ikke er på valg. Nogle af pladserne går i arv, andre medlemmer udpeges af regeringen. Overhuset har ingen formel magt.   * Landet er delt op i valgkredse. Den kandidat i den enkelte valgkreds, som får flest stemmer, vinder et mandat. Resten af stemmerne i kredsen er tabt.   * Storbritannien består af England med 533 mandater, Skotland med 59, Wales med 40 og Nordirland med 18.   Kilde: BBC, Mirror.   /ritzau/ 

Mest Læste

Annonce