Bussernes sikkerhed sejler igen: 5 ud af 6 busser dumper ved Smukfest razzia

Infrastruktur

09/08/2018 15:22

Nick Allentoft

For andet år i træk viser politiets kontrol elendig sikkerhed hos busvognmænd. For andet år i træk beklager vognmændenes brancheforening.

Der er for andet år i træk problemer med bussikkerheden ved en stor kontrolaktion. Denne gang er det SmukFest i Skanderbog, hvor et godt stykke over halvdelen af busserne, som Sydøstjyllands Politi har kontrolleret, er dumpet i kontrollen.

Det er ifølge administrerende direktør i brancheforeningen Danske Busvognmænd, Micheal Nielsen, utilfredsstillende.

- Vi er utroligt kede af, at resultaterne er, som de er. Det tager vi selvfølgelig op både med det enkelte medlem, der er ansvarlig, men også generelt set, siger Michael Nielsen.

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Sidste år lød lignende ord fra formanden for samme forening. Formand, Steen Bundgaard, var ligefrem chokeret den 31. juli 2017 i forlængelse af buskontroller i Nordjylland og Sønderjylland, der afslørede omfattende fejl og mangler på flere busser. I alt ti busser fik klippet pladerne, mens endnu flere blev indkaldt til ekstra syn.

- Det ser vi på med stor alvor. Tallene er i en størrelsesorden, som jeg ikke kan mindes, at vi har set tidligere, sagde Steen Bundgaard til DR Nordjylland. Dengang lød det også, at en aftale med Applus skulle rette op på problemerne. Den ville ifølge Steen Bundgaard betyde bedre mulighed for løbende at kontrollere, om busserne er i orden, og om de overholder de gældende regler.   - Der er mange ting på en bus, hvor vognmanden selv kan gå rundt og konstatere, om tingene er i orden, men det at konstatere, om en bus skævbremser, er ikke noget, man kan se med det blotte øje. Det kræver rimelig avanceret måleudstyr at se, om de ting er i orden, lød det altså for et år siden.   

Problemer to dage i træk

Et år senere er den gal igen. Fem ud af seks busser, som politiet torsdag har tjekket, er dumpet. Heraf dumpede to af busserne også politiets undersøgelser onsdag. Ud af de 18 busser, som blev undersøgt onsdag, skulle 11 videre til syn, mens én bus blev sendt på værksted, skriver Ritzau.

En af busserne, der har dumpet kontrollen, har fået klippet nummerpladerne, efter at den havde fået kørselsforbud. 

Ansvaret er ifølge direktøren for Danske Busvognmænd delt over flere. Både chauffører, vognmænd, synshaller og politiet har en rolle, men i sidste ende peger direktøren på vognmanden som ansvarlig.

- Det er vognmanden, der i sidste ende har ansvaret. Men han deler det med en hel masse. Vi skal alle sammen sørge for, at vi gør det bedre, siger Michael Nielsen året efter at hans formand lovede forbedringer. 

Direktøren hæfter sig ved, at der ikke var problemer med busserne ved fodboldturneringen Dana Cup, hvilket glædede ham, men ved Smukfest er noget gået skævt.

- Det er ikke godt, siger politikommissær ved Sydøstjyllands Politi Stig Simonsen.

- To af busserne har fået kørselsforbud. Det skyldes, at en af dem er tilbage med bremsefejl ligesom i går. Den anden havde styretøjsproblemer, siger han.

Politiet begyndte onsdag, hvor Smukfest åbnede festivalpladsen, at tjekke busser for fejl og mangler. Da politiet torsdag vendte tilbage, var forventningen, at kontrollen havde haft en effekt. 

- Vi havde regnet med at se et andet billede i dag, siger politikommissæren.

Busserne, som dumper politiets prøve, må ikke fortsætte kørslen, før problemerne er udbedret.

 

Smukfest: Svært at forstå

Talsmand for Smukfest Poul Martin Bonde oplyste onsdag, at det er busfirmaet P.P. Busser, der står for driften, og at busserne alle har været til tjek inden for den seneste måned eller to.

Ifølge direktør i busselskabet Maria Kathina Petersen er P.P. Busser dog blot én af flere leverandører. Hun oplyser, at selskabet har overholdt alle synstjek. 

Derfor har hun svært ved at finde forklaringen på, hvad der er gået galt.

- Der kan opstå nogle ting nede på pladsen med grus og sand, der kan sætte sig ved bremserne. 

- Men det kan være svært at vide, hvad man skal forholde sig til med politiet på den ene side og godkendte synstjek på den anden, siger hun.

Maria Kathina Petersen kan klokken 14.20 ikke oplyse, hvor mange af de kontrollerede busser der er fra P.P. Busser.

- Det vigtigste lige nu er, at det hele kommer op at køre igen.

Politikommissær Stig Simonsen kan ikke genkende, at alle busser er synet inden for de seneste måde.

- Det billede kan vi ikke genkende fuldstændig, nej. Det kan være, at selskabet har nogle oplysninger, som vi ikke kan se, siger han.

Kontroltjekket onsdag resulterede i, at flere tusinde festivalgæster ventede i timelange køer på grund af den manglende transport.

Mest Læste

Annonce