"Vi sætter stor pris på Storbritannien og vores samarbejde i EU, og jeg håber inderligt, at vi kan finde en god løsning for Storbritannien," sagde statsminister Helle Thorning Schmidt på et EU-topmøde i sidste uge. Foto: Agnete Schlichkrull.

Cameron fortsætter svær charmetur i DK

Politik

25/05/2015 10:18

Mikkel Sarka

Cameron håber at vinde støtte til EU-reformer hos Helle Thorning-Schmidt. Premierministeren vil kun give Commonwealth-borgere valgret ved folkeafstemning om EU.

Den britiske premierminister, David Cameron, indleder næste kapitel af sin europæiske charmetur hos den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), på torsdag. 

Her vil han forsøge, som han har lovet sine vælgere, at vinde støtte til indrømmelser i en genforhandling af det britiske EU-medlemskab. Briterne skal til folkeafstemning om EU i 2017. 

Mens Cameron netop har genvundet premierministerposten, spekuleres der kraftigt i, at den danske statsminister vil udskrive valg i denne uge.

Det har tidligere været fremme, at Camerons folk skeler til, hvordan Danmark har forhandlet sig frem til særordninger i EU-systemet.

Regeringen i London meddelte mandag, at EU-borgere med bopæl i Storbritannien i udgangspunktet ikke kan stemme til folkeafstemningen. 

Kun borgere i det britiske statssamfund, Commonwealth, kan stemme ifølge den valglov, der præsenteres på torsdag.

Ved EU-valg og britiske lokalvalg har alle EU-borgere bosat i Storbritannien ellers stemmeret.

Cameron har allerede erkendt, at det ikke bliver nemt at reformere EU eller i hvert fald den britiske version af samarbejdet.

- Men jeg er fortrøstningsfuld, for i sidste ende tror jeg, at det er i alles interesse, sagde han under et møde med de øvrige EU-landes ledere i den lettiske hovedstad, Riga, i sidste uge.

Både avisen The Wall Street Journal og nyhedsbureauet Reuters skriver, at den britiske regeringschef besøger Helle Thorning-Schmidt torsdag.

Mødet mellem Thorning og Cameron fremgår imidlertid ikke af statsministeriets kalender over Thornings officielle aktiviteter. 

De øvrige EU-lande venter stadig på flere detaljer om, hvad det egentlig er, Cameron vil forhandle om.

Premierministeren har især klaget over tilrejsende EU-borgeres adgang til britiske velfærdsydelser.

Ifølge Cameron kom der sidste år næsten 90.000 jobsøgende europæere til hans land.

Cameron tog for alvor hul på sin EU-kampagne, da han var til topmøde med EU's partnere mod øst i slutningen af sidste uge.

I forbindelse med samme møde sagde Helle Thorning-Schmidt:

- Vi sætter stor pris på Storbritannien og vores samarbejde i EU, og jeg håber inderligt, at vi kan finde en god løsning for Storbritannien.

- Nu må vi først høre, hvad hr. Cameron har at sige om, hvilke former for forandringer de ønsker at opnå. Og så tager vi det derfra, lød det fra statsministeren.

Cameron har allerede mødtes på tomandshånd med EU-præsident Donald Tusk samt lederne fra Polen, Sverige, Ungarn og Letland. 

Mandag kommer Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, forbi til en snak på Camerons landssted.

Efter sit visit i Danmark rejser Cameron videre til Holland for at besøge premierminister Mark Rutte, inden turen går til præsident François Hollande i Frankrig. 

David Cameron håber at kunne nå at tale med alle EU's stats- og regeringschefer inden et EU-topmøde i slutningen af juni.

David Cameron vandt en overbevisende sejr ved det britiske parlamentsvalg for tre uger siden, da han sikrede sit konservative parti absolut flertal i Underhuset. 

Mest Læste

Annonce