Christianitter til danskerne: Stop med at købe hash her

Politik

02/09/2016 10:19

Nick Allentoft

Et fællesmøde blandt beboerne på Christiania torsdag aften vedtog bl.a. at fjerne boderne på Pusher Street.
Beboere på Christiania har torsdag aften afsluttet et fællesmøde uden at drage nogen endelige konklusioner oven på skyderiet onsdag aften, hvor tre personer, heriblandt to betjente, blev ramt.   Det oplyser pressetalsmand Risenga Manghezi ved 23.30-tiden.

- Jeg kan bekræfte, at vi nu går hjem, og vi sender tanker til den sårede betjent og de to andre, der er blevet såret. Vi mødes herude igen klokken 9.00 i morgen tidlig (fredag, red.), siger han.

Christiania og fristadens fremtid har været det store samtaleemne blandt især politikere efter episoden onsdag aften, hvor en hashhandler skød tre personer i forbindelse med, at civilklædte betjente forsøgte at anholde ham. Hashhandleren døde fredag morgen på hospitalet.   Nu opfordrer Christianitterne danskerne til at købe deres hash et andet sted end på netop Christiania.   - Christianias fællesmøde tager på det kraftigste afstand fra den voldelige kriminalitet, som hashmarkedet medfører. Christiania kan ikke tage ansvar for at huse hele Danmarks hashhandel. Vi kan fjerne boderne, men vi kan ikke sørge for, at de bliver væk, og at de ikke kommer tilbage. Det har vi brug for Danmarks hjælp til og opbakning til.   - Hvis I vil støtte Christiania nu, så lad være med at købe jeres hash herude, siger han.    Både politi og politikere har kaldt episoden et "wake up-call" til christianitterne. Cirka 300 beboere var mødt op til fællesmødet torsdag.   Christianitterne fjerner hashboder på Pusher Street Fredag morgen begyndte beboerne på Christiania at fjerne hashboderne på Pusher Street, fortæller Ritzaus journalist på stedet. Omkring 100 mennesker er mødt op for at hjælpe til med at rive salgsboder ned. Meldingen er, at alt foregår roligt.    Et kor af politikere opfordrede torsdag christianitterne til at handle, efter at en 25-årig mand under en anholdelse onsdag aften pludselig trak en pistol og skød to politimænd og en civil mand af udenlandsk herkomst. Den ene politimand meldes i kritisk tilstand.   Når dagen er omme, håber christianitterne, at Pusher Street er ryddet for salgsboder, fortalte talsmand for Christiania Risenga Manghez umiddelbart inden nedrivningen begyndte.   - Det er vigtigt at sige, at vi godt kan gøre en indsats, men vi kan ikke garantere, at de ikke kommer op igen, for sådan er virkeligheden desværre, siger Risenga Manghez.   En særligt dedikeret styrke i Københavns Politi har over sommeren gennemført en stribe aktioner på Christiania. Her har betjente ryddet Pusher Street for salgsboder, men hashhandlerne har hurtigt bygget deres boder op igen.   - Vi tror ikke nødvendigvis, at det kan være anderledes, når det er os, der gør det, men vi bliver nødt til at tage én handling ad gangen, siger Christianias talsmand.   Politiet er ikke til stede på Christiania fredag formiddag.   - Jeg er bekendt med, at der sker noget på Christiania lige nu, men vi er der ikke, siger vagtchef ved Københavns Politi Michael Andersen.   Spørgsmål: Skal I derud senere?   - Det har jeg ingen kommentarer til, siger vagtchefen.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce