Corydon lover mere blå erhvervspolitik

Politik

24/06/2014 11:00

Freja Eriksen

Finansministeren lægger op til nyt spor i den økonomiske politik. Erhvervslivets konkurrenceevne er i centrum. Ren kosmetik, lyder det fra De Konservative.

Regeringen skal i fremtiden fastholde en økonomisk kurs med vækstskabende reformer og styrke erhvervslivets konkurrenceevne.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fastslår i et interview med Børsen, at det er et nyt grundvilkår i den økonomiske politik.

- Vækstpolitik har været et modefænomen i Danmark. Det har været på dagsordenen, når det har passet ind i den øvrige politiske gøren og laden. Enten fordi det var oppe i tiden, eller fordi tilbagevendende konjunkturkriser satte det på dagsordenen.

- Men der er ikke blevet arbejdet systematisk med vækstpolitikken i den økonomiske politik i Danmark. Aldrig, siger Bjarne Corydon.

Finansministerens udmelding kommer efter to vækstplaner på et år med store lempelser til erhvervslivet. Blandt andet er selskabsskatten blevet sænket, og regeringen har senest lempet den grønne elafgift, også kaldet PSO-afgiften.

Regeringen har med den seneste vækstplan hentet omkring 13 milliarder kroner frem mod 2020. Dermed skal der fortsat findes cirka syv milliarder kroner for at opfylde regeringens målsætning i 2020-planen om at øge produktiviteten med 20 milliarder kroner.

Hos De Konservative mener erhvervsordfører Brian Mikkelsen imidlertid, at ministerens løfte er ord uden reelt indhold. Hvis regeringen ønsker at forbedre erhvervslivets vilkår, skal der mere til.

- For mig er det her ren kosmetik og signalgivning forud for et kommende folketingsvalg. Skal erhvervslivet hjælpes, skal skatter og afgifter sænkes. Men det har regeringen ikke villet, tværtimod har den netop sammen med Venstre hævet bundskatterne, siger Brian Mikkelsen.

I Enhedslisten mener gruppeformand Stine Brix, at regeringen frem for at kaste flere penge efter erhvervslivet skulle satse på den offentlige sektor.

- Det er en fejlprioritering. Erhvervslivet klarer sig sådan set udmærket. Så sent som i går hørte vi en historie om, at produktiviteten ligger i top i Danmark, betalingsbalancen er i et kæmpe plus, og virksomhederne har historisk høje opsparinger. Så jeg mener, det er det forkerte sted at sætte ind, siger Stine Brix.

- Vi har behov for at sikre en grøn omstilling, så væksten ikke fremmes på bekostning af miljø og klima. Og så skal vi investere i et samfund, der hænger sammen socialt med en stærk velfærd, siger hun.

Til Ritzau siger finansminister Bjarne Corydon, at Danmark har råd til begge dele:

- Men betingelsen er, at vi har systematisk fokus på at holde væksten oppe og skabe flere arbejdspladser. Vi må se i øjnene, at vi har savnet det fokus, siger Bjarne Corydon.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce