"Det kræver altså et medspil fra folketingspolitikerne, hvis vi skal ændre praksis," siger regionernes formand, Bent Hansen (S) om de dyre indkøb af medicin.

Danmark køber medicin til vild overpris

Politik

08/05/2015 12:28

Mikkel Sarka

Vi betaler op til 40 procent mere for den samme medicin i forhold til Norge. Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S) efterlyser medspil fra folketingspolitikerne, hvis indkøbspraksis skal ændres.

Danmark betaler en markant overpris for den dyreste medicin, når vi sammenligner os med vores norske naboer.

Ifølge DR viser beregninger fra regionernes indkøbsorganisation, Amgros, at de danske sygehuse alene sidste år kunne have sparet 500 millioner kroner, hvis vi havde haft norske indkøbspriser på medicinen.

- Der er varer, der er op til 40 procent billigere. Det er ganske store og betydelige produkter på det danske marked, som altså kan købes 40 procent billigere på det norske marked. Det er mig ganske uforståeligt, siger Flemming Sonne, direktør i Amgros.

Heller ikke nordmændene kan forstå, hvorfor vi i Danmark betaler overpris, siger lederen af det norske Lekemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), Torfinn Aanes:

- Vi er jo vant til, at man i Danmark er ret smarte, men det her virker ikke smart.

Den markante overpris på medicin skal ses i sammenhæng med, at Danske Regioner netop har varslet nedskæringer på sygehusene med henvisning til, at udgifterne til medicin er på himmelflugt.

Ritzau spørger derfor regionernes formand, Bent Hansen (S), hvorfor vi i Danmark betaler overpris?

- Vi har en tradition herhjemme for, at hvis vi fagligt vurderer, at et lægemiddel ser fornuftigt ud, så betaler vi, hvad det koster. Derfor er vi også hurtigere til at tage ny medicin i brug end nordmændene, som bruger flere kræfter på at forhandle om prisen, siger han.

Spørgsmål: Men kan du forstå, hvis nogle synes, at det er sært at varsle nedskæringer samtidig med, at man betaler alt for meget for medicin?

- Ja, det kan jeg godt, og derfor skal vi også se på, om vi kan lære af nordmændene og blive mere kontante i de krav, vi stiller til medicinalvirksomhederne, siger Bent Hansen og fortsætter: 

- Men det kræver altså et medspil fra folketingspolitikerne, hvis vi skal ændre praksis.

Udgifterne til medicin er siden 2007 næsten fordoblet fra omkring fire milliarder kroner til 7,2 milliarder kroner sidste år.

FAKTA: Medicinudgifter runder otte milliarder årligt

Siden 2007 har regionernes udgifter til sygehusmedicin været støt stigende og er i dag fordoblet.

Sygehusenes udgifter til medicin er eksploderet og ventes i år at ende på omkring otte milliarder kroner.

* Det er en fordobling i forhold til 2007, hvor sygehusene brugte godt fire milliarder kroner på medicin.

* Udgifterne steg mest i 2008, da udgiftsvæksten lå på 18,5 procent.

* Og lavest var væksten i 2011 med 2 procent.

* I 2014 købte regionerne lægemidler for knap 7,2 milliarder kroner.

* Regionerne forventer, at udgiften til medicin vil stige med cirka 10 procent i 2015 og 2016.

* Det vil bringe den årlige udgift til medicin op på 8,7 milliarder kroner i 2016.

* Tre lægemidler koster tilsammen omkring en milliard kroner årligt. Det er produkterne Humira, Remicade og Enbrel, der alle bruges til behandling af såkaldte inflammatoriske sygdomme.

Kilde: Regionernes indkøbsorganisation, Amgros

 

Mest Læste

Annonce