Dansk måling: Ytringsfriheden er ikke truet

Politik

15/1/15 10:24

Suleman Haider

Sidste uges angreb i Paris har ikke fået danskerne til at frygte for deres ytringsfrihed, viser måling.

På trods af sidste uges angreb mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo og Jyllands-Postens beslutning om af sikkerhedshensyn at afstå fra at bringe tegninger fra magasinet mener et flertal af danskerne, at ytringsfriheden ikke er truet i Danmark.

Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Over halvdelen - 52,5 procent - svarer nej til, at ytringsfriheden er truet. Det er det samme resultat som ved en tilsvarende måling i december 2013.

Det overrasker valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet, at den seneste uges begivenheder ikke slår igennem i målingen som en større bekymring for ytringsfrihedens tilstand i Danmark.

- Min forklaring vil umiddelbart være, at folk alligevel oplever en distance. Dette var noget, der foregik i Frankrig og ikke i Danmark, siger Rune Stubager til Jyllands-Posten.

Han ser dog en tendens til, at angrebene i Frankrig alligevel kan aflæses i målingen blandt de 41,7 procent, der svarer, at ytringsfriheden er truet.

I denne gruppe er det næsten ni ud af 10 - 87,4 procent - der peger på, at truslen kommer fra islamisk terrorisme, mens det var 75,5 procent i målingen fra 2013.

Johannes Andersen, lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet, mener, at mange års debat om Muhammed-tegningerne har givet nogle fastlåste positioner, og at det viser sig i målingen.

- På den ene side har vi dem, der siger, at her fik vi et ret tydeligt bevis på, at ytringsfriheden er truet. På den anden side er der den opfattelse, at vi kan til enhver tid sige, hvad vi vil, men det er der ingen grund til at gøre altid. Så har man jo en idé om, at ytringsfriheden ikke er specielt truet, siger han til avisen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.