Danske sygehuse er i verdensklasse på it

Infrastruktur

28/11/2014 10:24

Nick Allentoft

Sygehus-it på danske sygehuse har været omgærdet af skandaler, men er i dag blandt verdens førende. Men både Lægeforeningen og Danske Patienter vil udnytte positionen til at inkludere kroniker-it og telemedicin, så det bliver endnu bedre.
Danmark er blandt verdens bedste til it i behandlingen på sygehusene, ifølge en ny undersøgelse. Her er Danmark på en europæisk førsteplads, og globalt overgås danske hospitaler kun af Singapore med USA på tredjepladsen.

Skandalerne har ellers i årevis stået i kø på sygehusene, hvor først amter og siden regioner kørte deres egne sololøb for at indføre hver deres bud på en elektronisk patientjournal for at reducere de mange medicineringsfejl, som årligt menes at koste omkring 5000 patienter livet.

Siden fulgte næste skandale med Fælles Medicinkort, som efter mange børnesygdomme nu endelig er begyndt at virke.

Men det er gået stærkt fremad de senere år, ifølge den nye undersøgelse fra det internationale analyseinstitut HIMSS i samarbejde med regionerne.

- Det fungerede ikke tidligere, og vi var for længe om at komme i gang med vores it-systemer, erkender formanden for Danske Regioners udvalg for sundhedsinnovation, Jens Stenbæk (V).

- Det exceptionelle ved undersøgelsen er, at der tilmed på et højt niveau stort set ingen forskel er mellem de enkelte hospitaler herhjemme. Der er enkelte hospitaler i USA, som er fremragende og længere fremme, end vi er. Men til gengæld har de mange andre sygehuse, som er meget dårligere, siger Leif Panduro Jensen.

Han er formand for styregruppen, der har arbejdet med den danske del af undersøgelsen og til daglig centerdirektør for Finsencentret på Rigshospitalet.

Ifølge sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er det positive resultat ikke overraskende.

- Vi lagde ud i Danmark med tårnhøje ambitioner om, hvad der var muligt. Derfor er det rigtigt, at det, sagt på jysk, i dag ikke er så ringe endda, selvom der for eksempel er ting som brugervenligheden, der kan blive bedre, siger han.

Foreninger: Stadig langt fra mål Selvom Danmark i en ny undersøgelse ender blandt verdens bedste i brugen af it i behandlingen på sygehusene, så er vi stadig langt fra mål, ifølge paraplyorganisationen Danske Patienter. 

- På selve sygehusene er det ikke overraskende, at det efter mange års indsats er blevet bedre. Og jeg vil ikke være en lyseslukker. Men det her ændrer bare ikke ved, at problemerne ligger et andet sted, når det gælder brugen af it i sundhedsvæsnet i det daglige, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter. 

Han peger blandt andet på behandlingen af de mange kronisk syge danskere, der fylder stadigt mere i patientlandskabet. 

- Behandlingen af dem foregår i lige så stor grad udenfor sygehuset og i eget hjem, og her svigter teknologien fortsat. Det store problem er, at der mangler sammenhæng i behandlingen via it fra sygehus til praktiserende læge og patientens hjem, siger han. 

For det stigende antal patienter, som selv kan skabe sammenhæng i behandlingen af deres egen sygdom, er problemet ikke så stort. 

- Men det er der jo fortsat rigtigt mange, der ikke magter, så fremgangen på hospitalerne må ikke blive en sovepude. Vi har stadig meget store udfordringer med it i sundhedsvæsnet, som det ikke kan gå hurtigt nok med at få løst, siger Engberg.

Også Lægeforeningen mener, der er lang vej igen uanset danske sygehuses nye internationale placering. 

- Det betyder ikke, at vi er i mål. Næste udfordring bliver at sikre, at it-løsninger effektivt understøtter lægers og andre sundhedsprofessionelles arbejde, så behandlingerne bliver bedre og mere sikre for patienterne, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Han efterlyser, at sundheds-it kan bruges mere effektivt til at træffe de rigtige beslutninger om behandling og pleje med fokus på brugervenlige, hurtige og velintegrerede løsninger. 

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce