Den amerikanske toppolitiker og ikon John McCain er død

Politik

26/08/2018 10:13

Nick Allentoft

Den amerikanske senator og højt dekorerede krigshelt John McCain, som led af kræft i hjernen, er død. Han betegnes som modig og repræsentant for USA's bedste værdier i mindeord fra kolleger.

Politikere og familiemedlemmer mindes og ærer den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat John McCain, som er død lørdag eftermiddag amerikansk tid.

USA's præsident, Donald Trump, sender på Twitter sine tanker til John McCains familie.

- Min dybeste sympati og respekt går ud til senator John McCains familie. Vores hjerter og bønner er hos jer, skriver Trump.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, som vandt præsidentvalget over McCain i 2008, hylder McCains mod med henvisning til hans tid som krigsfange under Vietnamkrigen.

- Få af os er blevet testet på den måde, som John engang blev, eller har været nødsaget til at udvise den type mod, som han har. Men vi kan alle stræbe efter modet til at sætte det fælles bedste over vores eget bedste. 

- John viste os, hvad det ville sige, skriver Obama i en udtalelse ifølge NBC News.

Europa-hjørnet

Europas lande og det europæiske samarbejde står med nogle af de største udfordringer siden Anden Verdenskrig. Det er derfor væsentligt med debat og åbenhed, og derfor har DenOffentlige valgt at etablere en selvstændig sektion for Europa-debatten. 

Alle aktører - kritikere og tilhængere - opfordres til at deltage i debatten enten med indlæg eller som egentlige udgivere, der tager et medansvar for at sætte fokus på Europas situation.

Følg Europa-debatten her.

Også den tidligere præsident George W. Bush ærer McCains minde i en udtalelse på Twitter. Han kalder McCain, som han besejrede i primærvalget i 2000, for "en patriot af højeste rang". 

- John McCain var en mand af stor overbevisning og en patriot af højeste rang. Han tjente samfundet med udgangspunkt i vores lands fineste traditioner. Og for mig var han en ven, som jeg virkelig vil savne, skriver Bush.

Sarah Palin var i 2008 McCains vicepræsidentkandidat i valgkampen. Hun kalder på Twitter McCain for "sin ven".

- Senator John McCain var en enspænder og en kriger, som aldrig var bange for at stå op for det, han troede på. John valgte aldrig den lette vej i livet - og gennem afkald og lidelse inspirerede han andre til at tjene noget større end dem selv, skriver hun.

USA's forsvarsminister, James Mattis, hylder også de værdier, som den nu afdøde senator har udvist igennem sit virke.

- Vi har mistet en mand, som urokkeligt repræsenterede vores lands bedste idealer, skriver James Mattis på Twitter.

John McCain efterlader sig en hustru og tre biologiske børn samt fire adopterede børn.

Hans hustru, Cindy McCain, udtrykker sorg over tabet af sin mand på Twitter:

- Mit hjerte er knust. Jeg er så heldig at have levet et eventyr med kærligheden fra denne fantastiske mand i 38 år. Han gik bort på samme måde, som han levede: På sine egne betingelser, omgivet af de mennesker, han elskede, og på det sted, han elskede allermest.

Krigsfangen McCain udviklede sig til politisk ikon

Han overlevede grusom tortur som krigsfange og var tættere end de fleste på at blive amerikansk præsident. Men lørdag eftermiddag lokal tid trak senator John McCain vejret for sidste gang i sit hjem i Arizona.

Det oplyser McCains kontor ifølge flere amerikanske medier, herunder The New York Times.

Hans død er et farvel til en hård kamp mod en aggressiv form for kræft i hjernen, der plagede senatoren i over et år. 

Men det er også enden på et historiefyldt liv, der førte ham fra en fængselscelle i Hanoi i Vietnam og ind i Kongressen, som han var medlem af i 35 år. 

I 1967 blev McCain skudt ned over Vietnam, da han var pilot i et amerikansk bombefly. Det kostede ham seks år som krigsfange under brutale forhold, inden han senere opnåede en succesfuld politisk karriere i USA. 

Selv om det er mere end 50 år siden, at han måtte springe ud af sit brændende fly i faldskærm, fik krigen stor betydning for hans liv. 

John McCain var søn og barnebarn af højt dekorerede militærmænd. Derfor var det ikke underligt, at han gik efter en karriere i USA's militære styrker. 

Her endte han selv med at blive en respekteret krigshelt. Det har han taget med sig gennem sit politiske virke, hvor han har nydt en særlig form for respekt på grund af sin forhistorie. 

Senere blev McCain en dygtig politiker, som blev kendt for sit mod og sin karisma. Også her voksede han i graderne, og i 1987 kunne han kalde sig for senator for Arizona. 

Senere - i 2000 - stillede han op som kandidat til Republikanernes præsidentnominering, men tabte til George W. Bush, der siden blev præsident i USA.

McCain kravlede videre op i systemet. I 2008 endte han som partiets præsidentkandidat, men måtte se sig slået af Demokraternes Barack Obama.

Selv om sygdommen tog sit tag i den populære politiker, lukkede den ikke munden på ham. I sine sidste år gjorde McCain sig bemærket som kritiker af Donald Trump, USA's nuværende præsident.

Han har både kaldt Trump for naiv og egoistisk og anklaget ham for at sympatisere med autokrater. 

Da Trump nominerede Gina Haspel til posten som ny CIA-direktør, viste McCain sin utilfredshed. Han kritiserede, at Haspel var operativ leder i CIA under præsident George W. Bush, hvor tortur en overgang var tilladt.

Og da præsidenten senere mødte den russiske leder, Vladimir Putin, til et topmøde i Finlands hovedstad, Helsinki, i juli, var John McCain igen klar med en kommentar.

Han omtalte Trumps optræden som "en af de mest skamfulde præstationer af en amerikansk præsident". 

 

BLÅ BOG: John McCain Under Vietnamkrigen blev John McCain holdt som fange i Hanoi i fem år. Lørdag døde den republikanske senator.

* John Sidney McCain III.

* Han blev født den 29. august 1936 på en amerikansk flådebase i Panamakanal-zonen.

* Både hans far og farfar var firestjernede admiraler i den amerikanske flåde.

* John McCain blev uddannet fra flådeakademiet i 1958 og blev derefter kamppilot i flåden.

* Hans fly blev i 1967 skudt ned under Vietnamkrigen, og McCain blev taget til fange.

* Efter fem år som krigsfange i Hanoi blev han frigivet og hjemsendt i 1973.

* Han studerede ved National War College og blev i 1977 udpeget som flådens kontaktperson i Senatet.

* Han blev valgt ind i Repræsentanternes Hus for hjemstaten Arizona i 1982.

* Han blev medlem af Senatet i 1986.

* Han var bosat i Phoenix og gift i andet ægteskab med Cindy, som han havde tre biologiske børn og et adopteret barn med. Derudover havde han tre børn fra sit første ægteskab med Carol, hvoraf de to er adopterede.

* Han tabte i 2000 Republikanernes primærvalg til George W. Bush.

* Han blev Republikaneres præsidentkandidat ved det amerikanske præsidentvalg 4. november 2008. Her tabte han til demokraten Barack Obama.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce