Der svindes og handles for mia uden om statskasserne: Nu går EU til kamp mod digital kriminalitet

Politik

11/04/2016 09:34

Nick Allentoft

Med nye momsregler for hele EU skal der både sættes en stopper for svindlen og indføres et nemmere system. Samtidig vil EU sætte ind mod skjulesteder på internettet, der gavner narkohandlen, der anslås til at være på 180 milliarder kroner om året.

Statskasserne i EU går år efter år glip af svimlende beløb på grund af fejl og svindel med moms.

Hele 170 milliarder euro (1265 milliarder kroner) anslås at gå tabt hvert år for de enkelte EU-lande på grund af fejlberegninger, konkurser, skatteunddragelse eller direkte momssvindel.

Svindel med momsbetalinger menes i sig selv at koste staterne 50 milliarder euro (370 milliarder kroner) årligt, og alene i Danmark løber momssvindel formentlig op i et tocifret milliardbeløb. 

Men det tal kan barberes ned til kun en femtedel på EU-plan, mener kommissionen.

Derfor vil den indføre et nyt momssystem på tværs af unionen, der blandt andet skal forhindre den omfattende svindel. Det hidtidige har også en del år på bagen: Det blev skabt i 1993.

- Vi har et rystende skattehul: Indtægterne fra moms er 170 milliarder euro lavere end de burde være. Det er et enormt spild af penge, udtaler Pierre Moscovici, EU's økonomi- og skattekommissær.

- Det er penge, der mangler fra det offentlige, som vi mangler til at øge investeringer i vækst, job og offentlige tjenester - lige nu betyder det færre penge til skoler, hospitaler, forsvar, konkurrencedygtighed og sikkerhed.

Ud over at stoppe svindel vil kommissionen med de nye fælles momsregler gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at administrere betalingerne på tværs af grænser, ikke mindst når det gælder digitale varer og tjenester.

Samtidig skal de enkelte EU-lande have endnu mere spillerum i forhold til at vælge varer, der kan fritages for hele eller dele af den normale moms. Det sker i dag for blandt andet mad, drikke, tidsskrifter og hotelophold i en række lande.

Næste skridt bliver en dialog mellem kommissionen og både Europaparlamentet og ministerrådet. Kommissionen vil derefter komme med lovforslag i løbet af 2016 og 2017.

Globalisering og innovative narkokriminelle udfordrer EU Narkotikamarkedet i Europa har kronede dage takket være globaliseringen. Der blev brugt mindst 180 milliarder kroner på narkotika i Europa sidste år. Det estimerer Europol og EU's narkoagentur, EMCDDA, i en ny rapport tirsdag.   Markedet er "konstant i udvikling, tilpasningsdygtigt og opportunistisk", og de innovative kriminelle grupper finder ifølge rapporten konstant nye måder at udfordre myndighederne på.   Dels tager narkotikahandlerne den seneste teknologi i brug, eksempelvis internettets muligheder for anonymitet ved brug af krypterede forbindelser og handel med virtuelle valutaer såsom bitcoins.   Og samtidig giver en generelt øget international handel nye udfordringer for politiet i form af et vrimmel af handelsruter og rig mulighed for at gemme stoffer om bord på eksempelvis shippingcontainere.   Desuden er der i stigende grad forbindelse mellem narkotikahandel og anden kriminalitet, herunder terrorisme, skriver de to institutioner.   - Som den (narkohandlen, red.) vokser sig større og mere kompleks og blandes sammen med andre former for kriminalitet, selv terrorisme, er den en væsentlig trussel mod EU's interne sikkerhed, udtaler Europol-chef Rob Wainwright i forbindelse med rapporten.   Rapporten er et oplæg til, hvordan bekæmpelsen af narkohandel kan styrkes på EU-niveau.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce