Det tidligere DONG tjener milliarder

Infrastruktur

09/08/2018 13:05

Nick Allentoft

Ørsted har øget indtjeningen i årets første seks måneder. Energiselskabet har tjent 8,6 milliarder kroner, og bruger 3.7 af dem på at købe et amerikansk vindselskab.

Ørsted køber det amerikanske vindmølleselskab Lincoln Clean Energy for 580 millioner dollar - svarende til 3,7 milliarder kroner.

Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

- Det globale marked for landvind forventes at vokse betydeligt i de kommende år, og USA er et førende marked inden for landvind, siger Henrik Poulsen, der er administrerende direktør i Ørsted.

- Købet af Lincoln Clean Energy vil give os en solid vækstplatform i USA, som er et af Ørsted's strategiske vækstmarkeder.

Lincoln Clean Energy udvikler, ejer og driver landvindmølleparker. Selskabet har en portefølje på 513 megawatt og 300 megawatt under opførelse. 

Derudover har Lincoln Clean Energy en produktportefølje på mere end 1,5 gigawatt, der vil kunne bygges inden udgangen af 2022.

Købet kommer, samtidig med at det danske energiselskab har offentliggjort regnskabet for andet kvartal af 2018.

Regnskabet viser, at Ørsted i andet kvartal tjente færre penge end i samme periode sidste år. 

Det var dog ventet, da faldet primært skyldes en udskudt gevinst på 1,4 milliarder kroner vedrørende det delvise frasalg af Race Bank, der lunede på bogen i andet kvartal 2017, oplyser Ørsted.

Ørsted tjente i april, maj og juni 3079 millioner kroner, hvilket var et fald på 31 procent sammenlignet med samme periode sidste år. 

Energiselskabet har dog øget indtjeningen i første halvår af 2018 sammenlignet med samme periode sidste år. 

Det vækker glæde på chefkontoret.

- Vi er meget tilfredse med første halvdel af 2018, siger Henrik Poulsen.

- De solide resultater fra vores havvindforretning fortsatte i andet kvartal med øget indtjening fra vores producerende aktiviteter og fortsat stærk fremgang i de af vores projekter, der er under opførelse.

I årets første seks måneder har Ørsted øget indtjeningen med 11 procent til 8598 millioner kroner.

FAKTA: Ørsted bliver mere og mere international Energikæmpen Ørsted er et resultat af en sammenlægning af seks danske energiselskaber.

Læs her om den danske energikæmpe:

* Ørsted hed tidligere Dong Energy, men skiftede navn sidste år for at markere overgangen til et nyt fokus udelukkende på vedvarende energi.

* Dong Energy var en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energis Elaktiviteter og Frederiksberg Forsyning.

* Energikæmpen, som blev dannet i 2006, forsynede danskerne med el og gas, sørgede for elproduktionen på kraftværker og efterforskning og produktion af olie og naturgas.

* Selskabet besluttede sig dog for at sælge olie- og gasforretningen fra for at satse på vedvarende energi i fremtiden.

* Frasalget skete i slutningen af maj sidste år, hvor Ineos indgik en købsaftale med Dong Energy.

* Ørsted har desuden besluttet, at det fra 2023 skal være helt slut med at fyre med kul på selskabets kraftværker.

* Senest har Ørsted besluttet at sælge sin elforretning, sin privatkundeforretning og udendørsbelysning.

* Eldistributionsforretningen – i datterselskabet Radius – har cirka en million elnetkunder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland.

* Administrerende direktør er Henrik Poulsen. Han kom fra TDC og afløste i 2012 Anders Eldrup.

* Dong Energy blev noteret på fondsbørsen i København 9. juni 2016 til en udbudspris på 235 kroner per aktie. 

* Børsnoteringen kom på plads efter en dramatisk forhistorie.

* Det vakte nemlig politisk ballade og massiv kritik, da staten i 2014 solgte en del af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

* SF sad i regering med S og R på det tidspunkt og stemte for salget. Det førte til så megen intern splid i partiet, at SF endte med at træde ud af regeringen.

Kilder: Ritzau, Ørsted.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce