DF fik sit ønske, men garantierne faldt: Politiskolen i Vejle bliver først klar i 2020

Politik

20/04/2017 11:43

Nick Allentoft

Der skal optages politielever i 2018. Men det kan ikke lade sig gøre i Vejle, fastslår Bygningsstyrelsen. Hvad skal der ske, spørger Claus Oxfeldt mens Hernings borgmester undrer sig og siger, at der stadig er mulighed i Herning.
En politisk aftale skulle sikre, at der fra 2018 kunne optages elever på en ny politiskole i det vestlige Danmark. Skolens placering endte efter tovtrækkeri i Vejle. Nu oplyser Bygningsstyrelsen ifølge Jyllands-Posten, at skolen i Vejle ikke bliver klar før 2020.    Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har fastholdt, at man ved at placere den nye politiskole i en eksisterende bygning i Vejle kunne sikre et hurtigt optag af politielever i Vestdanmark. Alligevel kommer der til at gå mere end tre år, før de første elever kan bydes indenfor på den tidligere sygeplejeskole.

Samskabelse er vejen til nye løsninger

Bestræbelsen på at forstå samfundets små og store problemer, udvikle nye og bedre løsninger, og gennemføre disse i praksis bliver bedre, hvis vi samarbejder på kryds og tværs.

Sammen er vi både klogere, mere nyskabende og i stand til at udrette mere, end hvis vi er hver for sig.

Læs mere om samskabelse her

Det fastslår bygherren på projektet, Bygningsstyrelsen, efter at have gennemgået projektet og revideret tidsplanen.   - Nu vurderer vi, at vi kan gøre det på 37 måneder, siger vicedirektør Kristian Lyk-Jensen til Jyllands-Posten.   Da partierne i januar besluttede en ombygning i Vejle frem for et nybyggeri i Herning, anslog en rapport, at skolen i Vejle ville tage op til 40 måneder at ombygge. Derfor talte partierne dengang om en etapevis opstart. Men det kommer ifølge Bygningsstyrelsen ikke til at ske   - Det kan ikke lade sig gøre at lave etapevis opstart, siger Kristian Lyk-Jensen til avisen.   Den klare melding fra bygherren kommer på dagen, hvor Folketingets Finansudvalg skal behandle det aktstykke, som skal give Bygningsstyrelsen grønt lys til at købe sygeplejeskolegrunden i Vejle. Prisen er 35 millioner kroner. Den bevilling støtter Dansk Folkeparti stadig, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.   - Kan man ikke nå det i Vejle til 2018, så må vi finde et andet sted at lave midlertidig opstart, siger Peter Kofod Poulsen.   Retsordfører Trine Bramsen (S) skriver i en sms til Jyllands-Posten, at "vi forventer stadig, at der kan optages politielever i Jylland fra 2018. Vi forventer da, at det bliver i nærheden af Vejle".   Justitsminister Søren Pape henviser til, at det ikke er nyt, at byggeriet vil stå på så længe.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

- Det fremgår af Rigspolitiets rapport, at det vil tage cirka 40 måneder at bygge den tidligere sygeplejeskole i Vejle om til en politiskole. Det var med den rapport i hånden, at et flertal ønskede at anvende eksisterende bygninger til den nye politiskole, skriver han i en kommentar.

    Politiforbund beder politikere om afklaring på optag En politisk aftale på Christiansborg betyder, at optaget på politiuddannelsen skal øges fra 2018. Men det står ikke klart, hvad der skal ske indtil ny skole er klar i 2020.   Det er et problem, mener formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt. Han beder politikerne om at få styr på, hvad der skal ske, indtil den nye politiskole står klar.   - Jeg har en klar forventning om, at der skal findes en midlertidig løsning, så man er klar til at optage elever 1. januar 2018. Det burde ikke være så svært. Det må man bare finde en løsning på. For borgerne bliver gidsler i det her. Vi har et politi, der er alt for få til for mange opgaver, siger han.   Ifølge Dansk Folkeparti er det "helt afgørende", at optaget øges, som var politiskolen klar til brug fra 2018.   - Om det så skal ske i Vejle eller i en midlertidig politiskole i det vestdanske, det må vi løse i løbet af forhandlingerne i efteråret, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.   Hvad løsningen bliver er ifølge Claus Oxfeldt underordnet, så længe der bliver uddannet nogle flere betjente hurtigt.   - Hvordan man løser det, må andre finde ud af. Men jeg synes, at det er håbløst, at der er gået halvandet år, siden man startede op på den her flerårsaftale for dansk politi. Her lå det implicit, at der skal skulle være en ny politiskole i det vestlige Danmark, siger han.

Om nødvendigt kan man eventuelt lave en ordning, der gør brug af faciliteterne på den nuværende politiskole i Brøndby, mener Claus Oxfeldt.

  Lars Krarup opfordrer DF til at erkende fejl om politiskole Der går ikke noget af mennesker ved at indrømme, at de har lavet fejl. Sådan lyder borgmester i Herning, Lars Krarups (V), appel til Dansk Folkeparti, efter det er kommet frem, at politiskolen i Vejle først bliver klar i 2020.   - Man skal aldrig være for stor til at erkende en fejl. Dansk Folkeparti vil have tempo og en billig løsning. Lige nu får de langsommelighed og en dyr løsning. Hvis Thulesen Dahl mener det, som han siger, kan han stadig få en færdig pakke i Herning, som kan være færdig på to år. Desuden kan han få en midlertidig løsning på Herning Handelsskole, siger Krarup.   Ifølge borgmesteren vil Herning Handelsskole kunne være klar allerede i august i år.   Retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) siger, at partiet stadig støtter bevillingen.   - Vi har ikke begået en fejl i denne her sag. Det, der har forsinket projektet, er, at regeringen har trukket det i langdrag. Nu ligger skolen, hvor den ligger, og nu skal vi i gang. Det har hele tiden været udgangspunktet, at vi skulle finde den bedst egnede eksisterende bygning. Regeringen har peget på bygningen i Vejle, og det bakker vi op om, siger retsordføreren.   Lars Krarup er da også bevidst om, at det næppe er realistisk, at skolen alligevel havner i Herning.   - Det tror jeg desværre ikke. Thulesen Dahl har fra starten af fået spillet det, så skolen er endt hos hans egen kreds i Vejle, siger borgmesteren.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce