Kristian Thulesen Dahl ser på indflydelsen før beslutning om regeringsdeltagelse eller ej.

DF føler sig ikke tvunget til at gå i regering

Politik

19/06/2015 13:21

Nick Allentoft

DF er trods flot valg og det største borgerlige parti ikke tvunget i regering, mener Kristian Thulesen Dahl, mens Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen endnu ikke vil sige, at han bliver statsminister.

Dansk Folkeparti overvejer fortsat, om partiet skal være med i en ny borgerlig regering.

Det siger formand Kristian Thulesen Dahl dagen efter valget, hvor DF blev landets næststørste parti efter Socialdemokraterne og landets største borgerlige parti foran Venstre.

- Vi kommer til at gøre, som vi gjorde i valgkampen, nemlig at placere os der, hvor vi får størst indflydelse.  Det lyder måske mærkeligt at høre en politiker sige noget før et valg og så stå ved det efter et valg, men det er det, vi gør, siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen er manden, de borgerlige partier har peget på som statsminister, hvis blå blok sejrede. Men efter valget, hvor DF blev større end Venstre, har Løkke ikke klart meldt ud, at han bliver statsminister. Det må forhandlingerne vise, siger Løkke. De Konservative, Folketingets mindste parti, har meldt ud, at DF bør indgå i en borgerlig regering. 

- Ikke automatisk. Det kommer an på, hvilket regeringsgrundlag, der arbejdes ud fra. Vores bagland forventer, vi får stor indflydelse, men nogen kan sikkert forveksle det med at sidde i regering. Sådan er det ikke. Vi er i fuld gang i at finde af, hvordan vi omsætter vores resultatet til noget praktisk politik. Vi skal arbejde hårdt for at få vores ting igennem, siger Thulesen Dahl.

Specielt kan et samarbejde med Liberal Alliance se svært ud. 

- Jeg fokuserer lige nu ikke på knasterne, men på mulighederne for at få vores politik gennemført. Vi overvejer, hvordan vi skal placere os. Vi kan ikke afvise, at forhandlingerne allerede er i gang. Der er hele tiden overvejelser i forhold til, hvordan vi kommer bedst ud af det, siger Thulesen Dahl, som i sin nattesøvn ikke har drømt om ministerbiler:

- Jeg sover rigtig godt, og jeg har et godt sovehjerte, så det hjælper meget på det, siger han.

Løkke: Jeg har intet på tegnebrættet En kort nats søvn har ikke ændret noget ved Lars Løkke Rasmussens analyse af folketingsvalget. Vendingen "hvis jeg bliver statsminister" bruger han fortsat dagen derpå, hvor blå blok godt nok sejrede, men hvor DF blev et større parti end Løkkes Venstre.   - Vi må afvente eftermiddagen. Jeg har ikke noget på tegnebrættet. Vi skal holde på formerne, vi skal have en dronningerunde, og vi må se, hvad den ender med, siger Løkke.   Ifølge Venstre-formanden er forhandlingerne mellem ham, DF, Liberal Alliance og De Konservative ikke gået i gang endnu.   - Min reaktion er magen til den, jeg gav i går, da jeg talte til Venstre i Landstingssalen, siger Løkke, der kaldte Venstres valgresultat for dårligt.   Den såkaldte dronningerunde indledes fredag klokken 14.00, hvor politikerne tager hul på at lægge brikkerne i puslespillet om at danne en ny regering.    To repræsentanter for hvert parti møder op på Amalienborg, hvor de efter tur vil rådgive dronningen om, hvem de mener, der skal lede forhandlingerne om en ny regering - eller hvem, de mener, skal være ny statsminister.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce