DF om Finanslov: For mange skattelettelser og for lidt velfærd

Politik

31/08/2017 06:02

Nick Allentoft

DF vil have markant flere penge til ældre, sygehuse og politi frem for skattelettelser i finansloven.

Finansminister Kristian Jensen (V) skal indstille sig på at skrue ned for regeringens ønsker om skattelettelser og op for penge til sygehuse, ældre og mere politi, hvis han skal have Dansk Folkeparti om bord i finansloven.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, har onsdag aften haft lejlighed til at orientere sig i regeringens udspil til finanslov, som præsenteres torsdag. Han mener, at vægtningen er skæv.

- Det har været nogle dyre dage, hvor regeringen har fremlagt forslag om skattelettelser, siger René Christensen med et smil og tilføjer:

Finanslov 2018

Vi har oprettet en tema-side, der samler alle relevante historier om Finanslov 2018. Find den her.

- Det er fair nok, at regeringen melder ud, hvordan de ønsker, at finansloven skal være. Men vi kan nu se, at regeringen har brugt 23 milliarder på skattelettelser, og så er der 500 millioner kroner tilbage om året til velfærd.

- Det er ikke sådan, finansloven skal se ud efter Dansk Folkepartis opfattelse, siger René Christensen.

Spørgsmål: Hvordan skal fordelingen være mellem skattelettelser og velfærd?

- Vi har nogle udfordringer, der skal håndteres. Vi lever længere, vi ønsker at forbedre sundheden ved at afskaffe kravet om, at sygehusene skal effektivisere med to procent om året. 

- Og når vi nu går ind i opgangstider, så vil der blive født flere børn. Derfor vil vi se et pres på daginstitutioner og folkeskoler inden for få år, siger René Christensen.

Derudover ønsker Dansk Folkeparti også at bruge penge på mere politi og til et løft af forsvaret i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

Dermed er der lagt op til en hård armlægning om fordelingen mellem lavere skat og mere velfærd.

Regeringen møder op til forhandlingerne med en forhandlingsreserve på 2,5 milliarder kroner. De penge skal både gå til mere politi, en styrket kriminalforsorg og et årligt løft af forsvaret.

Spørgsmål: Er det nok til at indfri jeres ønsker?

- Oven i det så skal vi ud og finansiere vores grænsekontrol. Sidste år måtte vi ud og finde 220 millioner kroner for at finansiere det niveau, vi er på nu. Derfor er der behov for at skære i noget af det, som regeringen har fremlagt. 

Et de steder DF vil kigge på, er fremrykningen af de topskattelettelser, som blev aftalt under den tidligere Thorning-regering i 2012.

- Det er ikke en aftale, som vi er en del af, og nu vil man fremrykke topskattelettelserne. Det kan vi slet ikke lægge stemmer til. Vi er ikke en del af forliget, hvorfor i alverden skulle vi så finde pengene til det?, spørger René Christensen.

DF vil også forsøge at presse regeringen til at beholde loftet over beskæftigelsesfradraget. Det vil både spare penge og sikre en mere lige fordeling af skattelettelserne, mener DF.

Regeringen lægger desuden op til at spare et trecifret millionbeløb på DSB. Det kan lade sig gøre via effektiviseringer, mener regeringen, og DF er ikke afvisende.

- Vi skal selvfølgelig se på, hvilke konsekvenser der er af forslaget. Men hvis man kan drive DSB billigere og fortsat have en god regularitet i forhold til den offentlige transport, så har vi ingen problemer med det, siger DF-ordføreren.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce