DF vil øge fradrag for sommerhusudlejning

Infrastruktur

23/04/2016 15:55

Nick Allentoft

Feriehusudlejere mangler tusindvis af huse til turister. DF vil hæve bundfradraget på sommerhusudlejning og gøre det mere attraktivt at udleje sommerhuse.

Sidste år var rekordår for sommerhusudlejerne, men der er ikke nok sommerhuse til de mange turister, der vil slappe af i danske feriehuse til sommer. Den udfordring vil Dansk Folkeparti med et nyt forslag dog gøre op med.

Partiet vil hæve bundfradraget for sommerhusudlejningen fra 21.000 til 30.000 kroner. Det skal få flere til at udleje sommerhuse og skabe mere liv i landdistrikterne, forklarer landdistrikts- og øordfører Mette Dencker (DF).

- Hvis man hæver bundfradraget på sommerhusudlejning, løser vi ikke alene udfordringen om, at der er for få huse til rådighed, men vi sikrer også, at der kommer mere liv i landdistrikterne.

- Hver eneste gang, der bliver brugt en krone på sommerhusudlejning, bliver der lagt tre kroner i området, siger hun.

Feriehusudlejernes Brancheforening vurderer, at de til sommer mangler 3000 sommerhuse, som skal udlejes til turister. Der er omkring 200.000 sommerhuse i Danmark, hvoraf omkring 40.000 i dag lejes ud.

Carlos Villaro Lassen, der er administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, forventer, at forslaget vil få flere sommerhusejere til at udleje.

- Vi har været igennem to fantastiske år med rekordudlejning. Nu står vi med det problem, at vi mangler sommerhuse til udlejning. Vi tror klart, at det her er det vigtigste tiltag til at få flere til at udleje deres sommerhuse.

- Hvis man kan få de første 30.000 skattefrit, skal man ikke bekymre sig så meget om at sætte sit sommerhus til udlejning. Der er selvfølgelig nogle omkostninger, men der er i den grad nogle indtægter tilbage, siger han.

Bundfradraget for sommerhusudlejning blev også hævet i 2010 fra 10.000 kroner til 20.000 kroner. Det fik flere end 1000 ekstra sommerhuse til udlejning ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening.

Hvis der udlejes 1000 flere sommerhuse vil det øge omsætningen i yderområderne med omkring en kvart milliard kroner, vurderer brancheforeningen.

I 2010 kostede det 40 millioner kroner at hæve fradraget, men det gav også et provenu på 100 millioner kroner om året tilbage i statskassen, forklarer Mette Dencker.

- Det har været en kæmpe gevinst at hæve det, og det mener vi også, at der er belæg for at gøre igen. Som minimum bliver det udgiftsneutralt, men vi regner i den grad med, at det giver noget provenu i statskassen, siger hun.

Forslaget kommer kort tid efter formand Kristian Thulesen Dahl (DF) har meldt ud, at der kun er råd til skattelettelser, hvis flygtningeudgifterne fjernes.

At partiet alligevel ønsker at hæve bundfradraget for sommerhusejere, skyldes, at forslaget mindst er udgiftsneutralt og ikke koster statskassen noget, siger Mette Dencker.

- Det her er et forslag, som alene handler om at gøre det bedre for landdistrikterne og fremme turismen. Der er milevidt forskel på at hæve fradraget i en så begrænset målgruppe og så i forhold til, hvis man giver skattelettelser mere generelt, siger hun.

Beslutningsforslaget skal førstebehandles i Folketinget 19. maj. Hvis det bliver vedtaget, vil det træde i kraft fra 1. januar 2017.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce