Dronning: Vi skal stille krav til hinanden

Ledelse

02/01/2015 11:44

Nick Allentoft

Unge og flygtninge fra Syrien var hovedemnerne i dronningens nytårstale. En af de mest markante taler, siger historiker og retoriker.

Dronning Margrethe talte i sin nytårstale direkte til landets skoleelever og desuden til de unge, som står over for at vælge deres videre vej i livet.

- Lige nu er der juleferie, men snart skal børn og lærere i gang igen. Jeg vil gerne ønske alle jer børn, der ser med i aften, et rigtigt godt nytår. Efter ferien tager I fat igen, så gælder det om at vise, hvor dygtige I kan blive, sagde hun.

Og til dem, der er færdige med grundskolen og står for at vælge uddannelse, lød det:

- Skal man stræbe efter en universitetsuddannelse. Skal man måske lære et håndværk. Blive en god tømrer, en dygtig mekaniker. Sætte sin egen lille virksomhed i gang. Uanset hvad man vælger, må man gøre sig umage. 

- Al begyndelse er svær, men glæden er stor, når det lykkes. Jeg ønsker, at 2015 må blive et år, hvor mange unge får lyst til - og held med - at tage fat, også på de svære opgaver.

Dronningen mindede desuden om, at det er vigtigt, at vi forventer noget af hinanden.

- Hvis man slet ikke har nogen forventninger til et andet mennesker, hvis man bare siger: "Det kan du slet ikke klare", så ligger det i luften, at der nok ikke kommer noget ud af det. Det kan være de ord, der vælter hele læsset.

- Så er vi måske med til at ødelægge et menneskes fremtid.

Også de mange flygtninge, som i 2014 er kommet til Danmark, fik et ord med på vejen. Og det samme gjorde de kommuner, som tager imod dem.

- Kommunerne har fået nok at se til, både de store og små. De bliver godt hjulpet på vej af de frivillige organisationer og mange enkeltpersoner, sagde dronningen, som i samme sætning opfordrede til at hjælpe flygtningene med at få fodfæste og klare sig selv.

- Hjælpen alene gør det ikke. Vi skal også anspore de nyankomne til at opbygge en ny tilværelse, hvor de kan tage ansvar for sig selv og gøre deres bedste for at falde til i det fremmede land, enten den tid bliver lang eller kort.

Ifølge taleskriver og retoriker Trine Nebel og historiker Lars Hovbakke Sørensen er dette års tale, blandt de mest markante, som dronningen har holdt:

- Dronningens budskab er klart: Vi skal være medmenneskelige. Vi skal ikke kun tro på os selv, vi skal også tro på andre. Vi skal vise hinanden tillid, og vi skal tale hinanden op, siger Trine Nebel.

- Det er lang tid siden, at dronningen har holdt en tale med et så toneangivende budskab, tilføjer hun, mens det fra Lars Hovbakke Sørensen lyder.

- Det er den mest markante tale i mange år. Det er meget interessant. Ikke siden 1984 har hun talt så direkte om flygtninge. 

- Hun tilføjer en ny dimension, da hun siger, at det er vigtigt, at flygtningene får fodfæste her. Det skal vi hjælpe dem med, men flygtningene selv skal også arbejde for det, siger han.

Talen blev holdt på Fredensborg Slot og transmitteret på storskærme opsat i Ydre Slotsgård. 

Her havde flere hundrede borgere fra byen taget opstilling, mange iklædt nytårshatte og med champagneglas i hænderne.

Det er usædvanligt, at dronningen holder sin tale på Fredensborg Slot, men det var nødvendigt i år på grund af byggearbejde på Amalienborg.

 

FAKTA: Se dronningens mest markante taler Flere af dronning Margrethes nytårstaler huskes for markante udsagn.

De fremmede, Janteloven, ensomhed, egoisme og Facebook er nogle af de temaer, som dronningen har taget op i sine nytårstaler.

Herunder er et udpluk af de mest debatterede taler:

* 1984: "Så møder vi dem med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger, så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder - det kan vi ikke være bekendt".

* 1987: "Vi skal nok passe på, at vi ikke af misforstået beskedenhed kommer til at ligge under for den såkaldte "Jantelov" og dens "du skal ikke tro, du er noget". Vel er den meget dansk, men den er farlig, hvis den ender med at gå os i blodet".

* 2000: "Mod ensomheden hjælper kun menneskeligt nærvær. Det er ikke noget, vi kan overlade til andre, til det offentlige. Det er et ansvar, vi har over for hinanden. Vi lever et liv, der giver meget lidt plads til den omsorg, tidligere generationer kunne yde hinanden, og jeg er ikke den, der ved, hvordan vi skal løse det problem".

* 2010: "Men er der i disse år tegn på, at vi er blevet mere egoistiske, at vi er blevet tilbøjelige til først og fremmest at kræve ind og sikre os, at vi hver især får det, vi selv mener at have krav på? Er vi ved at blive mistroiske overfor hinanden og tillægge hinanden mindre pæne motiver? Så er det ikke alene en økonomisk krise, vi befinder os i, så er det vore holdninger, der er ved at komme i skred".

2012: "Facebook og andre sociale medier rummer fantastiske muligheder, men samtidig også en fare for, at relationerne mellem mennesker bliver for overfladiske, lød advarslen fra dronningen. 

"Der er en tendens i tiden til at tegne et billede af det perfekte liv med ægtefælle, børn, et inspirerende arbejde, spændende fritidsinteresser, et ungdommeligt udseende uanset alder. Hvem kan leve op til det alt sammen"."

 

 

Læs hele nytårstalen her: http://kongehuset.dk/Menu/nyheder/las-nytarstalen-2014

/ritzau/

Mest Læste

Annonce