Statens Kunstfond, det tidligere Statens Kunstråd, har doneret 300.000 til Dukkepartiet i oktober 2013

Dukkepartiet får kunststøtte fra staten

Politik

25/08/2014 19:46

Nick Allentoft

Staten har under dække af kunststøtte tildelt det nystiftede parti, Dukkepartiet, 300.000 kroner, viser dokumenter Kulturen på NEWS har fået aktindsigt i.

Det er Statens Kunstfond, det tidligere Statens Kunstråd, der har doneret pengene til Dukkepartiet i oktober 2013. Det nystiftede parti er i fuld gang med at indsamle de nødvendige 20.000 underskrifter, der skal til for at kunne stille op til et folketingsvalg. Selv om Dukkepartiet er et kunstnerisk projekt, er den formulerede ambition at komme i Folketinget, fremgår det af den ansøgning, der er sendt til Statens Kunstfond.

Til det formål har man i stilhed bevilliget 300.000 kroner i støtte til Dukkepartiet, og det vækker harme flere steder på Christiansborg. 

- Det er absurd misbrug af skattekroner. At man bruger kunstmidler til at gøre et parti opstillingsparat, det er så langt fra formålet, som det overhovedet kan være. Det har intet at gøre med kunst at oprette et parti, der har som erklæret mål at komme i Folketinget, siger Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen til Kulturen på News.

Også Dansk Folkeparti finder det grotesk, at Statens Kunstfond giver penge til et kunstnerisk projekt, der på samme tid vil være et politisk parti.
- Det er en kæmpe fejl. Det er ikke politik, de skal støtte i Kunstfonden. Fonden er sat i verden for at støtte kunst og kunstnere, og ikke politikere og partier. Udvalget bliver nødt til at omgøre det her, ellers kommer vi jo til at stramme op på loven, siger DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen til Kulturen på NEWS.

Liberal Alliances kulturordfører Mette Bock synes, at Dukkepartiet er spændende projekt, men hun kan ikke se, hvordan det kan opnå kunststøtte. I regeringen vækker tildelingen forargelse, men Socialdemokraternes kulturordfører, Troels Ravn, vil ikke blande sig i Statens Kunstfonds tildelinger.

- 300.000 kroner er rigtig mange penge, og jeg kan også godt blive forarget og tænke, hvad er det her for noget. Men det er Statens Kunstfond, der suverænt bestemmer inden for den ramme, som vi politikere har sat. På nuværende tidspunkt har jeg tillid til, at de penge er givet inden for den ramme og de forskrifter, der er, siger Troels Ravn til Kulturen på NEWS.

Både DF og Venstre erkender, at Kunstfonden er et armslængdeorgan, men i dette tilfælde er rammerne brudt, lyder kritikken:

- Dansk Folkeparti vil opfordre scenekunstudvalget til at tage midlerne fra Dukkepartiet. Hvis ikke det sker, må vi tage den op politisk, og stramme loven, for vi skal ikke støtte partier gennem Statens Kunstfond, siger DF’s Alex Ahrendtsen til Kulturen på NEWS.

I Kulturen på NEWS i aften kl 19.30 og 21.30 svarer Statens Kunstfond igen på kritikken.

Mest Læste

Annonce