Efter 43 konkurser: Nu vil regeringen rydde op

Politik

28/02/2017 08:28

Nick Allentoft

Efter 38 konkurser siden 2013 vil regeringen drøfte ældreplejen med KL, FOA, Dansk Industri og partierne.
Regeringen vil sanere ældreplejen, hvor 38 private firmaer siden 2013 er lukket. Derfor drøfter regeringen sagen med KL, de politiske partier og flere organisationer.   Det siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) om, at regeringen vil forebygge de mange konkurser i ældreplejen.   Det sker ved et doorstep (pressemøde) i Økonomi- og Indenrigsministeriet med ældreminister Thyra Frank (LA) og innovationsminister Sophie Løhde (V).

- Det er forståeligt, at kommunerne udliciterer og konkurrenceudsætter, fordi de selvfølgelig gerne vil levere så god kvalitet som muligt, siger Simon Emil Ammitzbøll.

- Men der har været udfordringer med store udbud, hvor der har været meget få leverandører, så konkurrencen kunne derfor have været bedre, siger han.   Kommunerne har lagt lovlig meget vægt på at presse prisen, mener Sophie Løhde.   - Pris er vægtet meget højt sammenlignet med kvalitet, siden man lavede reglerne i 2013. Mange kommuner har for stort fokus på prisen. Derfor tager regeringen et serviceeftersyn, siger Sophie Løhde.   Regeringen har ikke flere penge med til kommunerne, påpeger Simon Emil Ammitzbøll.   - Det er ikke et pengespørgsmål. Det er et spørgsmål om højere kvalitet, siger økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll.   Regeringen vil drøfte sagen med partierne, så den skal være slut til sommer. 

En undersøgelse af de nuværende regler, der blev indført under S-R-SF-regeringen, peger på, at kommunerne lægger for meget vægt på prisen, mener Sophie Løhde.

Derudover vil regeringen gå i dialog med KL om de anbefalinger til forebyggelse af konkurser, som KL selv har aftalt med erhvervsorganisationerne.   - Vi vil drøfte med kommunerne, om anbefalingerne er tilstrækkelige, og hvordan kommunerne vil sikre, at alle efterlever anbefalingerne ude i landets 98 kommuner, siger hun.   Også organisationerne FOA, Dansk Industri og Dansk Erhverv tages med på råd i den kommende tid.     FAKTA: 43 konkurser har ramt den private ældrepleje Borgere risikerer at stå uden hjælp, når konkurser rammer den private ældrepleje.  Der skal gøres noget for at forhindre de mange konkurser i den private ældrepleje.    Tirsdag præsenterer ældreminister Thyra Frank (LA), minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) en indsats.    - Mange kommuner har for stort fokus på prisen. Derfor tager regeringen et serviceeftersyn, siger innovationsminister Sophie Løhde.   Læs om antallet af konkurser her:   * Antallet af konkurser i den private ældrepleje er oppe på 43 siden 2006.   * 39 af dem har fundet sted, siden markedet for alvor blev konkurrenceudsat i 2013.   * Ifølge FOA har de mange konkurs berørt minimum 11.649 ældre.   * 1844 ansatte har mistet deres arbejde ved konkurserne.    * Konkurserne skaber problemer for kommunerne, fordi en konkurs kan ske med få timers varsel.   * Ældre risikerer dermed at stå i en usikker situation, hvor de skal vente på, at der findes en løsning, før hjælpen kommer.   Kilde: FOA.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce