Ekspert: Anklage mod chef i Eritrea-sag er alvorlig

Ledelse

15/12/2014 11:56

Nick Allentoft

- Hvis man siger: I skal selvfølgelig respektere jeres faglighed, men hvis I kommer hjem med en rapport, der siger, at det er muligt at hjemsende, får I et løntillæg, så mener jeg, det vil være en ulovlig lønstruktur eller kultur eller hvad vi skal kalde det, siger lektor Sten Bønsing. Læs her hvordan Udlændingestyrelsen er kommet i kamp med sin egen chefkonsulent om Eritrea-rapporten

Det er en alvorlig anklage, den sygemeldte chefkonsulent i Udlændingestyrelsen Jens Weise Olesen kommer med i Berlingske søndag. Det siger lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Jens Weise Olesen og hans kollega blev ifølge Jens Weise Olesen selv stillet en lønforhøjelse i udsigt, efter man havde hørt fra kilder, at eritreere kunne hjemsendes fra Danmark, hvis de underskrev et angrebrev og betalte to procent mere i skat.

- Hvis den her holder i nævnet (Flygtningenævnet red.), så er der lønforhøjelse, drenge, sagde kontorchefen ifølge Jens Weise Olesen.

Den lovning om belønning såfremt, at man kunne fremskaffe et bestemt resultat, kan meget vel være i strid med reglerne. Det vurderer Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

- Hvis man siger: I skal selvfølgelig respektere jeres faglighed, men hvis I kommer hjem med en rapport, der siger, at det er muligt at hjemsende, får I et løntillæg, så mener jeg, det vil være en ulovlig lønstruktur eller kultur eller hvad vi skal kalde det, siger han.

Han påpeger dog, at det er en gråzone.

- Der er ikke i sig selv noget galt i, at man belønner for nogle politiske resultater. Men det er lige så klart, at det må ikke være noget, der motiverer til en ulovlig praksis, siger Sten Bønsing.

Hos Udlændingestyrelsen kan man slet ikke genkende Jens Weise Olesens gengivelse af tingenes forløb. Derfor afviser Udlændingestyrelsen også, at sætningen om lønforhøjelse skulle være faldet.

- Vi kan fuldstændig afvise påstanden. Den har intet hold i virkeligheden, skriver Lykke Sørensen, der er vicedirektør med ansvar for asyl, i en skriftlig kommentar til Berlingske.

 

OVERBLIK: Embedsmændenes del i Eritrea-sag Her er et overblik over, hvordan sagen om Eritrea-rapporten blandt andet udviklede sig til en kamp mellem Udlændingestyrelsen og en af deres egne chefkonsulenter.

* Den 25. november offentliggør Udlændingestyrelsen en rapport efter at have været på en fact-finding-mission i Eritrea.

* I en kommentar den 26. november siger vicedirektør i Udlændingestyrelsen, Lykke Sørensen:

- De nye oplysninger viser, at eritreiske statsborgere, der er udrejst illegalt og har unddraget sig værnepligt, godt kan genindrejse, hvis de betaler to procent i skat til den eritreiske stat og underskriver et "angre-brev".

- Vi finder således, at forholdene i Eritrea vedrørende nationaltjeneste og illegal udrejse ikke i sig selv udgør forfølgelse eller giver de pågældende krav på beskyttelse

* Den 1. december forsvarer Udlændingestyrelsen sig imod, at den første navngivne kilde, der kritiserede rapporten. I den forbindelse sagde kontorchef Jakob Glynstrup:

- Vi har mange kilder, der understøtter, at man kan vende tilbage til Eritrea, hvis man medbringer et angre-brev og betaler den ekstra skat. Uafhængigt af hvad man har af udeståender med nationaltjenesten, kan det lade sig gøre på den måde.

* Den 5. december sygemeldes chefkonsulent Jens Weise Olesen og specialkonsulent Jan Olsen, der begge har arbejdet med rapporten fra Eritrea. De to medarbejdere har også modtaget en skriftlig advarsel.

Samme dag kræver Justitsminister Mette Frederiksen en redegørelse fra Udlændingestyrelsen om tilblivelsen af rapporten om forholdene i Eritrea.

* Den 9. december stod Jens Weise Olesen frem og kaldte overfor TV2 rapporten for "makværk." Samme dag afviser Udlændingestyrelsen, at de skriftlige advarsler givet til Jan Olsen og Jens Weise Olesen, blev givet som følge af arbejdet med Eritrea-rapporten.

* Den 13. december fortæller Jens Weise Olesen om turen til Eritrea til Berlingske. Med på turen var Jan Olsen, Jens Weise Olesen og en kontorchef.

Efter at have hørt fra kilder at eritreanere kan hjemsendes, hvis de underskriver et angrebrev og betaler to procent mere skat, siger kontorchefen ifølge Jens Weise Olesen:

- Hvis den her holder i nævnet (Flygtningenævnet red.), så er der lønforhøjelse, drenge.

Udlændingestyrelsen afviser, at det skulle være sandt.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce