Foto: EUC Nordvest

Elever gruer for nedskæringer: V lever i en fantasiverden

Politik

20/10/2015 09:48

Nick Allentoft

Sammenslutning af 33 organisationer indkalder til demonstration mod besparelser på uddannelsesområdet.

Det vækker hård kritik fra flere elevorganisationer, at regeringen ifølge sit udspil til en finanslov vil spare to procent på uddannelsesområdet. 

Det vil komme til at gå ud over det kvalitetsløft på skolerne, som et bredt flertal i Folketinget sidste år blev enige om i en reform af erhvervsskolerne, mener de.

- På den ene side taler Venstre om at hæve kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Samtidig skærer de milliarder på uddannelse - det hænger ikke sammen, siger Steffen Andersen, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, i en skriftlig udtalelse.

- Det virker mest af alt som om, at Venstre lever i en fantasiverden, hvor det hele nok skal løse sig, hvis man bare snakker om forbedringer, tilføjer han.

Besparelsen på to procent på uddannelsesområdet kommer ifølge et notat fra Børne- og Undervisningsudvalget i Folketinget til at trække flere penge ud af erhvervsskolerne, end der skulle tilføres med reformen, som Venstre selv var med til at lave, skriver Politiken.

Notatet viser, at erhvervsskolerne fra 2018 direkte risikerer røde tal på bundlinjen. I 2018 er tallet et minus på 13 millioner kroner, mens minusset i 2019 er på 166 millioner kroner.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, ærgrer sig over, at besparelserne overstiger støttekronerne, men hun mener, at regeringen ikke havde andet valg.

- Vi overtog en pengekasse, hvor der var et kæmpehul på mere end tre milliarder kroner til næste år, siger hun til Politiken.

Den forklaring giver Mie Hovmark, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, ikke meget for.

- De elever, der har en hverdag ude på skolerne, oplever dagligt, at ting ikke er, som de skal være. De oplever dårlige rammer og nedslidte maskiner. Når Venstre vælger at skære ned på uddannelse, har det konsekvenser, politikerne ikke kan lukke øjnene for, siger Mie Hovmark. 

Uddannelsesalliancen, der er et nyt initiativ, hvor 33 organisationer er gået sammen om at protestere over for uddannelsesnedskæringer, har indkaldt til demonstrationer i Aarhus og København 29. oktober mod de eventuelle nedskæringer. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce