Enhedslisten vil presse regeringen med dagpengeudspil

Politik

16/04/2015 09:17

Nick Allentoft

Man skal genoptjene retten til dagpenge på 13 uger og have job- eller uddannelsesgaranti, forslår Enhedslisten i deres nye dagpengeudspil.

Det skal tage 13 uger i arbejde at genoptjene retten til dagpenge, der skal indføres en jobgaranti, og tiden i eksempelvis løntilskudsjob skal tælle med i genoptjeningen af retten til dagpenge.

Det er nogle af elementerne i Enhedslistens nye udspil til, hvordan et dagpengesystem skal se ud.

- Det skal være nemmere at genoptjene dagpengene. Det er for eksempel helt urimeligt, at man i dag ikke genoptjener dagpenge, når man er i løntilskudsjob, siger partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Jobgarantien skal gå ud på, at der indenfor to år skal være et job- eller uddannelsestilbud til den ledige på dagpenge. Indtil det er gennemført, vil Enhedslisten stemme for enhver forlængelse af dagpengeperioden.

Udspillet lægger derudover op til, at perioder under uddannelse ikke skal tælle med i dagpengeperioden, og alle skal have samme ydelse uanset alder. A-kasserne skal ifølge Enhedslistens udspil spille en større rolle i jobformidlingen og opkvalificeringen. Med udspillet øger Enhedslisten presset på regeringen og resten af Folketinget for at få deres svar på, hvordan et dagpenge-system skal se ud efter et valg.

- Jeg vil stærkt opfordre de øvrige partier til at gøre det samme inden folketingsvalget, så vælgerne ved, hvad de har at forholde sig til, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun er selv klar over, at forslagene ikke er gratis, men afviser at dagpenge-forhandlingerne skal være et nul-sumsspil, som ikke må øge udgifterne.

- Socialdemokraterne lovede før sidste valg, at de penge som VKO-flertallet stjal fra dagpenge-systemet skulle føres tilbage krone for krone. Og den udmelding gav rigtig god mening.

Regeringen vil ikke komme med sit bud, før at dagpengekommissionen, som regeringen har nedsat, kommer med sine forslag til september.

- Det nytter ikke noget, at Helle Thorning-Schmidt (S) gemmer sig bag dagpengekommissionen og ikke vil sige, hvad hun selv ønsker, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

Tirsdag tyvstartede to af kommissionens medlemmer dog diskussionen, da formændene for fagforeningerne LO og FTF kom med deres bud på, hvordan dagpengesystemet skal se ud.

 

FAKTA: Her er Enhedslistens dagpengeudspil Regeringen og Folketingets andre partier må komme med deres bud på et dagpenge-system, mener Enhedslisten, der selv kommer med følgende forslag:   * Man skal have ret til dagpenge efter 26 uger i arbejde. Genoptjeningsretten skal være 13 uger i arbejde. * Tid i jobrotation, løntilskudsjob og virksomhedspraktik skal tælle med ved genoptjening af retten til dagpenge. * Perioder med uddannelse skal ikke tælle med i dagpengeperioden. * Man skal kunne modtage supplerende dagpenge, så længe man står til rådighed for fuldtidsjob. * De planlagte indhug i dagpengenes dækningsgrad skal annulleres, og der skal indføres et højere maksimumbeløb for dagpenge. * Man skal have samme ydelse uanset alder. * Der skal indføres en jobgaranti, hvor ledige på dagpenge indenfor to år skal tilbydes enten et job eller en uddannelse. Indtil det forslag er vedtaget vil Enhedslisten stemme for enhver forlængelse af dagpengeperioden. * A-kasserne skal spille en større rolle i jobformidling og opkvalificering af de ledige på dagpenge.   Kilder: Enhedslisten   /ritzau/

Mest Læste

Annonce