Et år et valgsejren: Politik er blevet utilregnelig med Trump

Politik

08/11/17 7:35

Nick Allentoft

USA's præsident er historisk upopulær og kan ikke få sin politik igennem, men Donald Trump forbliver positiv.

8. november 2016 gik over i historien som en dag, hvor de fleste blev overrasket. Onsdag er det et år siden, at Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg.

Et år efter valgsejren deler Trump amerikanerne i to lejre. Ifølge et gennemsnit af popularitetsmålinger fra hjemmesiden FiveThirtyEight.com er rigmanden fra New York historisk upopulær.

Kun 37,6 procent af amerikanerne mener, at præsidenten gør et godt stykke arbejde. 56,8 procent misbilliger præsidentens arbejde.

Alligevel betegner Donald Trump sig selv som en kæmpe succes. 

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Og valgdagen står som den største mærkedag for den amerikanske præsident og hans støtter.

- Det var en sejr, der har gjort mange mennesker rigtig glade, siger Trump ifølge AP under et pressemøde med Sydkoreas præsident.

Også på sit besøg i Japan dagen før nævnte Trump sin sejr over Demokraternes Hillary Clinton. Her tog præsidenten æren for de stigende aktiekurser og den faldende ledighed i USA.

- Tallene er fænomenale siden valgdagen 8. november. Jeg har skåret ned på antallet af regulativer i stor grad. Ærlig talt, hvis jeg selv skal sige det, har jeg gjort det på et niveau, ingen før har formået, sagde Trump.

Siden 8. november 2016 er Trumps popularitet faldet i den brede befolkning, men ingen kan benægte, at præsidenten stadig er hyperpopulær i visse kredse.  Trumps loyale støtter er af præsidenten benævnt "det stille flertal". Og præsidenten har før vist, at meningsmålinger kan undervurdere ham. Valgsejren i 2016 viste, at Trump er utilregnelig.

Det hjælper ham imidlertid ikke i Kongressen, hvor flere af hans partifæller har modarbejdet og udtalt sig negativt om ham. Hidtil har det været svært for Trump at indfri sine vigtigste valgløfter. Opførelsen af en mur ved grænsen til Mexico har vist sig umulig at finansiere. 

På samme måde har det ikke været muligt at rulle sundhedsreformen Obamacare tilbage og erstatte den med en ny reform, som Trump lovede. Men på sin egen måde formår præsidenten alligevel altid at få rettet fokus mod sin dagsorden frem for sine nederlag. 

Da endnu et forsøg på at rulle Obamacare tilbage glippede i Kongressen i september, talte Trump samtidig foran sine støtter om ligaen for amerikansk fodbold NFL. Her opfordrede han holdenes ejere til at fyre spillere, der ikke ville stå op under nationalsangen.

Det sparkede en debat i gang, der ifølge NBC fik mere mediedækning end præsidentens nederlag i Kongressen. Det er bare et enkelt bevis på, at den utilregnelige Trump formår at sætte sin egen dagsorden.

FAKTA: Trump har svært ved at indfri store valgløfter Under valgkampen lovede præsidenten gennemgribende reformer. Her kan du se, hvordan det går med at få de største af løfterne gennemført.

 

* Opførelsen af en mur ved grænsen til Mexico.

Trumps vel nok mest kendte valgløfte har fået en sløj start. Der er endnu ikke sat penge af til projektet, og republikanerne i Kongressen er ikke enige om, hvorvidt muren overhovedet er en god idé. 

Ministeriet for national sikkerhed har dog for nylig ført tilsyn med opførelsen af nogle prototyper af muren. Det er bare stærkt tvivlsomt, om der nogensinde bliver penge til projektet, som anslås at koste over 20 milliarder dollar.

Trump lovede desuden, at Mexico skulle betale for muren, men det kommer ikke til at ske, har landets præsident sagt flere gange.

 

* Tilbagerulle og erstatte Obamacare.

Det har vist sig at være svært at erstatte den tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform, som ellers i årevis har været stærkt kritiseret af Republikanerne. 

Republikanere har således leveret de afgørende stemmer, der betyder, at forslag til en ny sundhedsreform er blevet nedstemt.

Iagttagere forventer, at emnet vil blive taget op igen i Kongressen, men for nuværende er det dødt.

* En billionindsprøjtning til den amerikanske infrastruktur.

Præsidenten førte valgkamp på et løfte om hurtigt at bruge en billion amerikanske dollar på at forbedre USA's infrastruktur. Ifølge Trump ville det skabe job og styrke forældede veje, broer og lufthavne. 

Det virker dog som om, at emnet er faldet i baggrunden, siden præsidenten første gang satte sig i Det Ovale Kontor. Der har ikke været større politiske tiltag for at indfri løftet.

 

* Reform af det amerikanske skattesystem. 

Republikanerne er mere enige om at reformere skattesystemet, end de er på mange andre områder. 

Derfor ser analytikere en skattereform som den bedste mulighed for en stor republikansk sejr i samarbejde mellem Det Hvide Hus og Kongressen. 

Udkastet til en reform er blevet godt modtaget i republikanske kredse, hvor man håber på at have reformen færdig ved årsskiftet. Men der er stadig flere bump på vejen, før en større skattereform kan vedtages.

 

Kilder: CNN, NBC, The New York Times.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce