EU-advokat: Virksomheder må gerne forbyde religiøse tørklæder

Politik

31/05/2016 11:03

Nick Allentoft

Mens ansatte eksempelvis "ikke kan efterlade deres køn, hudfarve og etniske oprindelse" i garderoben, kan "der med hensyn til den pågældendes religionsudøvelse på arbejdspladsen imidlertid forlanges en vis tilbageholdenhed," skriver EU-Domstolens generaladvokat i en konkret sag fra Belgien.
Det kan være tilladt for virksomheder at forbyde ansatte religiøs hovedbeklædning, skriver EU-Domstolens generaladvokat i sin vurdering af en sag fra Belgien.    Juliane Kokotts anbefaling drejer sig om en sag med en muslimsk kvinde, der var ansat som receptionist ved vagt- og sikkerhedsfirmaet G4S Secure i Belgien.    Efter nogle års ansættelse besluttede Samira Achbita at bære hovedtørklæde i arbejdstiden. 

Men kvinden blev fyret, og virksomheden begrundede afskedigelsen med et forbud mod synlige religiøse, politiske og filosofiske symboler, skriver Kokott i sin udtalelse. 

Achbita bragte sagen for en belgisk domstol, som har bedt EU-Domstolen om en vurdering.    Generaladvokaten konkluderer, at "der ikke foreligger nogen direkte forskelsbehandling" på grund af religion.    Det hedder i vurderingen, at det er en vanskelig balancegang, og EU-Domstolen bør ifølge generaladvokaten give de nationale retsinstanser - i det konkrete tilfælde Belgien - rum for skøn inden for rammerne af EU's krav.   Det tilfalder i sidste ende den belgiske appeldomstol at "finde en rimelig balance" mellem de modstridende interesser, skriver Kokott.   Kokott slutter, at mens ansatte eksempelvis "ikke kan efterlade deres køn, hudfarve og etniske oprindelse" i garderoben, kan "der med hensyn til den pågældendes religionsudøvelse på arbejdspladsen imidlertid forlanges en vis tilbageholdenhed".   Advokatens anbefaling er ikke bindende for EU-Domstolen.    /ritzau/

Mest Læste

Annonce