EU besvarer kritik: Alle love overholdes i migrantaftale

Politik

30/03/2016 10:32

Nick Allentoft

Alle asylansøgere får behandlet deres sager individuelt, siger EU efter nødhjælpskritik af aftale med Tyrkiet.

EU's aftale om at sende flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet overholder alle internationale love og selvfølgelig også EU's egen lovgivning.

Det siger Natasha Bertaud, en talskvinde for EU-Kommissionen, tirsdag.

Hendes udtalelse kommer, efter at FN's flygtningeorganisation, UNHCR, og flere hjælpeorganisationer har kritiseret indespærringen af flygtninge og migranter i Grækenland og har trukket sig fra samarbejdet om dele af nødhjælpsindsatsen.

Men EU-Kommissionen står fast på, at EU's aftale med Tyrkiet, der blev indgået på et topmøde tidligere på måneden med det mål at bremse menneskestrømmen til Europa, overholder alle regler.

- Aftalen vil selvfølgelig overholde EU's lovgivning og folkeretten. Folk, der søger asyl i Grækenland, vil få deres sag vurderet individuelt, siger Natasha Bertaud.

Hun siger, at der bliver individuelle samtaler og individuelle bedømmelser af alle sager, og at EU vil sikre, at ingen bliver sendt tilbage til deres forfølgere. Samtidig bliver der en appelmulighed.

- Der bliver ingen generel og automatisk returnering af asylansøgere. Det betyder, at vi er overbeviste om, at aftalen både er lovlig og mulig efter EU's egne og internationale standarder, siger Bertaud.

Læger uden Grænser fortsætter med at tilbyde lægehjælp fra mobile klinikker til de flygtninge og migranter, der befinder sig uden for de græske og EU-støttede, lukkede lejre. Men aktiviteterne i lejren Moria på Lesbos er blevet indstillet.

UNHCR har samtidig sagt, at Grækenland hverken har kapacitet på sine øer til at behandle asylansøgninger eller ordentlige forhold at tilbyde, mens asylansøgerne venter på at få deres sag afgjort.

EU ser foreløbig ud til at være lykkedes med at bremse menneskestrømmen over Det Ægæiske Hav fra de tyrkiske kyster til de græske øer.

- Der har været en markant nedgang i antallet af folk, der ankommer fra Tyrkiet til Grækenland, hvilket er opmuntrende, siger Natasha Bertaud.

- Under 1000 mennesker ankom i sidste uge sammenlignet med omkring 2000 daglige ankomster i gennemsnit tidligere uger, siger hun.

Afviste asylansøgere skal efter planen sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet fra 4. april.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Men dem, der sendes retur efter at have købt en sejltur af menneskesmuglerne, kommer sidst i køen til genhusning i EU, og det skal efter planen ødelægge menneskesmuglernes ellers guldrandede forretning.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce