EU-chef vil have 100.000 flygtninge fordelt i Europa

Politik

03/09/2015 18:22

Nick Allentoft

Tusk vil have modtagecentre uden for Europa, hvor asylsager skal behandles, og han efterlyser flere penge.

EU-præsidenten, Donald Tusk, opfordrer EU-landene til at fordele mindst 100.000 flygtninge imellem sig for at lette presset på de lande, der modtager flest.

Det siger han torsdag på et fælles pressemøde med den ungarske premierminister, Viktor Orbán, der er på besøg i Bruxelles.

- At acceptere flere flygtninge er ikke den eneste, men en vigtig gestus om reel solidaritet. En fair fordeling af mindst 100.000 flygtninge imellem EU-landene er det, der er behov for i dag, siger Donald Tusk.

- Hvis lederne ikke udviser god vilje, bliver solidaritet et tomt slogan, som vil blive erstattet af politisk afpresning og splittelse, mens skylden bliver skudt over på alle andre, tilføjer EU-præsidenten.

Samtidig opfordrer han EU's stats- og regeringschefer til på deres topmøde i oktober at blive enige om at bruge mange flere penge end i dag på at håndtere migrationskrisen, der er skyllet ind over Europa og har sat EU-sammenholdet på en hård prøve.

Blandt andet mener Donald Tusk, at der skal bygges modtagecentre uden for Europa og tættere på konfliktområderne, hvor der allerede i dag er flygtningelejre.

- Disse modtagecentre skal være en måde at komme til Europa på for alle asylansøgere, siger Tusk.

EU-præsidentens opfordring om at fordele nye 100.000 flygtninge falder ikke i god jord overalt i EU, der allerede for få måneder siden har haft problemer med at blive enige om et tidligere udspil fra EU-Kommissionen om at fordele 40.000 flygtninge imellem sig.

Trods stribevis af møder fik de ved den lejlighed kun fordelt 32.000 flygtninge, der var kommet til Italien og Grækenland, videre til andre EU-lande.

Viktor Orbán er en af de største modstandere af EU-kvoter for fordeling af flygtninge. Han skriver torsdag i et debatindlæg i den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung, at "tilstrømningen af flygtninge i Europa truer med at underminere kontinentets kristne rødder".

Her går EU-præsidenten direkte i rette med sin gæst på deres fælles pressemøde og siger, at for ham betyder kristendom en pligt til at hjælpe folk i nød.

- At henvise til kristendom i en offentlig debat om migration må først og fremmest betyde vilje til at udvise solidaritet og offervillighed, siger Donald Tusk og tilføjer, at for en kristen spiller det ingen rolle, hvilken race, religion og nationalitet den, der er i nød, tilhører.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce