EU-Kommissionen: Europa skal være åbent for flygtninge

Politik

17/03/2016 13:04

Nick Allentoft

Målet med Tyrkiet-aftale er ikke at holde flygtninge ude af Europa. De skal stadig komme, men ad lovlige veje. Tyrkiet tør ikke nære håb om en stærk aftale med EU-landene om flygtningekrisen på det forestående topmøde i Bruxelles torsdag og fredag.

Forud for denne uges topmøde i Bruxelles fastslår EU-Kommissionen, at flygtninge fortsat skal være velkomne i Europa. De skal bare komme ad lovlige veje frem for at benytte sig af menneskesmuglere.

Det er hele formålet med den aftale med Tyrkiet, som EU kæmper for at få i stand på topmødet torsdag og fredag, siger kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

Mens EU-præsident Donald Tusk lægger vægt på at få styr på de ydre grænser og få antallet af flygtninge og migranter ned, siger Frans Timmermans:

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Målet med alt det her er ikke at holde folk ude af Europa. Målet er at tage det kriminelle element ud og ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel. Det er det primære mål, vi har.

Kommissionen ser dermed aftalen med Tyrkiet om at stoppe ruten over Det Ægæiske Hav som et første skridt, der lukker den mest benyttede ulovlige vej ind i Europa. 

Derefter skal EU-landene åbne for lovlige veje til EU for flygtninge ved at tage flere til Europa direkte fra flygtningelejrene.

- Vi bliver nødt til at være krystalklare over for EU's medlemslande: Flygtningeproblemet kommer ikke til at forsvinde. Og EU bliver nødt til at være seriøs med omfordeling af flygtninge fra nærområder som Tyrkiet, Jordan og Libanon, siger Frans Timmermans og tilføjer:

- Så længe konflikten varer, og syrerne ikke kan tage tilbage til deres land, skal EU-landene tage omfordelingen seriøst. 

- Der er ingen måde, hvorpå det politisk eller moralsk er acceptabelt at omdanne Tyrkiet eller Grækenland til en stor flygtningelejr, siger Frans Timmermans.

Forud for topmødet har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ligesom EU-præsident Donald Tusk lagt vægt på at bremse strømmen af flygtninge og migranter.

Europa kan ikke igen klare mere end én million flygtninge, har Løkke fastslået.

Tyrkisk skepsis om aftale med splittet EU før topmøde

Der er simpelthen for mange og for delte holdninger i Europa ifølge en tyrkisk regeringskilde, som nyhedsbureauet Reuters har talt med. 

- Det bliver svært at opnå et resultat på topmødet, men ikke umuligt. Årsagen er, at der er for mange aktører på EU-siden, siger kilden, som nyhedsbureauet Reuters har talt med.   Tyrkiet har ifølge den anonyme kilde ingen planer om at smide flere krav på bordet under mødet med de 28 stats- og regeringschefer i EU.    Skulle der komme nye krav fra EU-siden, er Tyrkiet klar til at diskutere dem. Men tyrkerne ønsker ikke at se et land som Cypern blokere for en aftale.    - Det bør ikke tillades, at enkelte lande opfører sig på en måde, så det kan blokere for fremskridt, siger den tyrkiske kilde med direkte henvisning til Cypern.    EU's stats- og regeringschefer mødes torsdag for at blive enige om et tilbud, man fredag vil præsentere for Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu.    Angiveligt har et besøg af EU-præsident Donald Tusk tidligere på ugen i Ankara ikke løst de udeståender, der er mellem parterne.    Grundtanken i en kommende aftale er, at Tyrkiet skal bremse flygtningestrømmen til Europa til gengæld for at større milliardbeløb. Disse penge skal bruges til, at Tyrkiet kan tage sig godt af flygtningene i Tyrkiet.    Tyrkerne skal også stoppe migranter, der tager over havet til Grækenland. Og de skal tage dem tilbage, mens EU til gengæld skal modtage syriske flygtninge fra Tyrkiet.    /ritzau/Reuters

Mest Læste

Annonce