EU-Kommissionen sår tvivl om dansk aftale om Europol

Politik

28/09/2016 11:31

Nick Allentoft

Stemmer man sig ud af Europol, er man ude, lyder den kontante melding fra EU-Kommissionens næstformand. Nu mangler kun det officielle brev fra EU for at sætte punktum i forhandlingerne om dansk parallelaftale, mener lektor.

Danmark skal ikke gøre sig forhåbninger om at kunne forhandle en parallelaftale på plads, så vi kan forblive medlemmer af det europæiske politisamarbejde Europol.

Dét er meldingen fra EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, som tirsdag talte ved DI's topmøde i København.

Efter sin tale udtalte han sig om Europol til TV2 News.

- Man kan ikke være halvt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke. Hvis man stemmer sig ud af Europol, så er man ude. På grundlag af den juridiske situation ser jeg intet alternativ til det, siger Frans Timmermans til TV2 News.

Ved folkeafstemningen 3. december sidste år stemte et flertal af danskerne nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, og det betyder, at Danmark inden længe ryger ud af Europol.

Siden har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsøgt at forhandle en parallelaftale på plads, som kan sikre, at Danmark fortsat er medlem.

Men ifølge Frans Timmermans ser forhandlingerne ikke ud til at føre nogle vegne, skriver TV2.

- Jeg må sige, at de danske vælgere stemte meget klart. Og konsekvensen af afstemningen er, at Danmark ikke er med i Europol. Jeg ved ikke, hvordan det vil øge danskernes sikkerhed, men sådan er situationen altså, siger Frans Timmermans.

Allerede i december sidste år sagde EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, at det ville blive "meget, meget svært" at opnå en aftale.

Ved samme lejlighed forklarede Løkke, at han går efter en parallelaftale om Europol og eventuelt nogle tilgrænsende retsakter - en model han betegner som Europol Plus.

Ved en høring i EU-Parlamentet udtrykte EU's nye sikkerhedskommissær, Julian King, for nylig sin skepsis.

Han ser ikke lyst på Danmarks muligheder for fortsat at være med i Europol-samarbejdet, netop fordi danskerne selv har stemt nej til at erstatte EU-retsforbeholdet med en tilvalgsordning og selv har indført et retsforbehold.

Den udmelding gav Lars Løkke Rasmussen dog ikke meget for dengang.

- Jeg er glad for, at den britiske kommissær er kommissær, og at kommissærerne i sidste ende er et kollegium, og at der er en formand for kommissionen, sagde han ved den lejlighed.

Julian King har ikke direkte indflydelse på Danmarks anmodning om en parallelaftale, der i øjeblikket behandles af migrationskommissær Dimitris Avramopoulos.

Lektor: Det er definitivt slut med at drøfte Europol-aftale Det er slut med at diskutere en parallelaftale mellem EU og Danmark om politisamarbejdet Europol.   Det vurderer lektor ved juridisk institut på Syddansk Universitet Henning Fuglsang Sørensen, efter at EU-næstformand Frans Timmermans har sagt, at Danmark ikke skal gøre sig forhåbninger om en aftale.   - Meldingen fra Timmermans kan kun tolkes på én måde. Det er definitivt slut med at diskutere en parallelaftale. Vi er nødt til at forholde os til, at vi ikke kan komme videre ad det spor, siger Henning Fuglsang Sørensen.   Siden det danske nej i december til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning har regeringen forsøgt at forhandle en parallelaftale om Europol på plads. Uden en aftale ryger Danmark ud af politisamarbejdet 1. maj 2017.   Men det var dystre toner, der tirsdag lød fra Frans Timmermans.   - Man kan ikke være halvt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke. Hvis man stemmer sig ud af Europol, så er man ude. På grundlag af den juridiske situation ser jeg intet alternativ til det, sagde han.   Dermed er det juridiske grundlag for en aftale ikke længere til stede, lyder det fra Henning Fuglsang Sørensen.   - Det er helt endegyldigt, at det eneste, der mangler, er det officielle brev fra EU-Kommissionen, hvor de siger nej til at forhandle med os om en parallelaftale, siger han og uddyber:   - Når vi får brevet, er der to scenarier. Det ene er at sige, at det var ærgerligt, pakke sammen og rejse hjem fra Europol med udgangen af april næste år. Den anden mulighed er at tage en ny folkeafstemning og håbe på et ja i den omgang.   Ifølge ham vil det svække dansk politiarbejde, hvis Danmark må forlade Europol 1. maj.   - Det vil have markant, væsentlig og afgørende betydning for, hvordan politiet har mulighed for at arbejde til daglig. Det er i den grad at give politiet skyklapper på, siger han.  

 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce