EU-præsident: Dramatisk svært at nå brexit-aftale til tiden

Politik

15/12/17 3:34

Nick Allentoft

De andre 27 EU-lande efterlyser mere klarhed over, hvilket forhold Storbritannien ønsker til EU i fremtiden.

Det bliver "dramatisk svært" at nå frem til en færdig brexit-aftale til tiden i marts 2019.

Men det er ikke desto mindre stadig realistisk.

Det siger EU-præsident Donald Tusk fredag på et pressemøde efter to dages topmøde i Bruxelles.

- Stadig realistisk og selvfølgelig dramatisk svært, svarer Tusk på et spørgsmål om, hvorvidt en brexit-aftale kan nås til tiden.

- Anden fase bliver helt sikkert mere krævende end første fase, siger EU-præsidenten.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

EU27-landene har fredag vedtaget, at der er sket tilstrækkelige fremskridt i første fase af exit-forhandlingerne.

Det betyder, at forhandlingerne om fremtidens forhold mellem EU og Storbritannien efter den britiske exit nu kan komme i gang.

I første omgang vil de 27 lande, der bliver i EU, i januar give EU's chefforhandler, Michel Barnier, mandat til forhandlingerne om en overgangsordning efter den britiske exit.

Samtidig efterlyser de mere klarhed over, hvad Storbritannien ellers ønsker at have for et forhold til EU i fremtiden.

Den britiske premierminister, Theresa May, har igen og igen sagt, at hun ønsker "et dybt og særligt partnerskab".

Men EU efterlyser flere detaljer, lyder det fra Donald Tusk.

- Tiden er nu inde til interne EU27-forberedelser og udforskende kontakter med Storbritannien for at få mere klarhed over deres vision, siger han.

Først på et nyt topmøde i marts ventes EU27-lederne at vedtage retningslinjer for forhandlingerne om fremtidens forhold.

Det kommer først og fremmest til at handle om en frihandelsaftale.

Og her begynder det rigtig svære. For der står store økonomiske interesser på spil, efterhånden som banen kridtes op for fremtidens samhandel.

Forhandlingerne har i første fase alene handlet om den økonomiske slutopgørelse, EU-borgeres fremtidige rettigheder i Storbritannien og fremtidens grænseforhold på den irske ø,

Storbritannien forlader efter planen EU fredag 29. marts 2019 ved midnat.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.