Europas migrantkrise efterlader EU rådvild

Politik

31/08/2015 09:49

Nick Allentoft

Tre medlemsstater kræver mere handling fra EU's side og indkalder de 28 landes indenrigs- og justitsministre til et hastemøde om konkrete tiltag.

Tyskland, Frankrig og Storbritannien hasteindkaldte søndag til et EU indenrigs- og justitsministermøde i løbet af de kommende to uger for at forsøge at løse den optrappede migrationskrise i Europa, der er den største siden Anden Verdenskrig.

De tre lande foreslår konkret, at der oprettes modtagelsescentre i Italien og Grækenland, som er hovedmodtagere af store antal af migranter. Derudover skal der laves en liste over lande, hvortil migranter kan sendes sikkert hjem.

Den engelske indenrigsminister, Theresa May, vil have EU-landene til at genoverveje, om der bør være en større grænsekontrol internt i EU.

- Da Schengen-samarbejdet blev oprettet, var det med formålet at skabe frihed til at flytte job. Ikke frihed til at krydse grænser for at lede efter arbejde eller ydelser, sagde hun søndag.

Samtidig med indkaldelsen til mødet langede den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, hårdt ud efter nogle af de østeuropæiske medlemmer af EU.

- Jeg finder det skandaløst, når jeg ser på en række af europæiske lande, særligt mod øst, der ikke accepterer kvoter af migranter, men forsøger at holde dem ude, sagde han til radiostationen Europe 1.

Han henviste til det 175 kilometer lange pigtrådshegn, der lørdag blev færdiggjort på grænsen mellem EU-landet Ungarn og Serbien. I de seneste dage har Serbien modtaget mange migranter, der vil videre til Nordeuropa.

Fabius bryder sig ikke om, at formålet med hegnet er at holde migranter ude fra EU. Den optræden viser ifølge Fabius, at Ungarn "ikke har respekt for Europas fælles værdier".

Derudover forsøger mange migranter at passere gennem Balkan-landene ved hjælp af menneskesmuglere. Torsdag blev en lastbil med migranter fundet efterladt i Østrig med 71 døde i lastrummet. Fire af dem var børn og otte kvinder.

De ungarske myndigheder har indtil videre anholdt fem personer, der er mistænkt for at stå bag det kyniske menneskesmugleri. Østrigsk politi oplyser, at det til dato i år har anholdt 93 mistænkt for menneskesmugling.

Pave Frans opfordrede søndag til et effektivt samarbejde mod de kriminelle handlinger, der chokerer hele menneskeheden.

Imens fortsætter synkefærdige fartøjer, overfyldt med migranter, at forlise i Middelhavet. 

Senest gik et skib ned søndag ud for Libyens kyst ved Khoms øst for Tripoli. Mindst syv personer omkom ifølge talsmand for Røde Halvmåne i Libyen, Mohamad al-Misrati.

Det er det andet forlis i løbet af få dage. Flere end 200 mennesker omkom torsdag, da et fartøj sank ud for den libyske by Zuwara. Det var fyldt med migranter, der håbede at komme fra Libyen til Italien. Flere end 2500 menes at være omkommet på havet i år.

Lastbiltragedien i Østrig, situationen i den nordfranske by Calais og de mange forlis i Middelhavet, der konstant kræver dødsofre, er påmindelser til Europa om, hvordan det endnu ikke er lykkedes at håndtere de hundredtusindvis af migranter.

FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, meddelte fredag, at antallet af migranter, der i år har forsøgt at passere Middelhavet for at komme ind i Europa, vurderes at have passeret 300.000.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce