Fælles handicapcenter står til lukning

Velfærd

03/03/2015 11:37

Suleman Haider

- Det kan ikke betale sig, mener KORA, som er Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Derfor ser det nu ud til, at fire sønderjyske kommuner vælger at nedlægge deres fælles handicapcenter.

Men det er en katastrofe, mener formanden for Dansk Handicapforbund i Sønderborg, Bente Rey:

- Det er en katastrofe. Vi mister en stærk faglig og specifik viden på områder, hvor man ikke normalt har haft viden i kommunen, siger hun til DR Syd.

Derfor har hun udsendt et opråb til politikerne. De fire sønderjyske kommuner - Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder - skal nu skal tage stilling til, om centeret, der tager sig af løsninger på tale-, høre-, syns- og mobilitetsområdet, er pengene værd.

Også formand for Dansk Blindesamfund i Sønderjylland Frederik Knudsen frygter, at viden går tabt ved at lægge opgaverne tilbage i kommunerne.

- Vi blinde er en minoritet. Kommunerne kan ikke have den ekspertise, som de har i centeret. Så specialvidenen forsvinder, siger han til DR Syd.

I et brev til politikerne gør han opmærksom på, at man mister ekspertisen, erfaringen med mere komplekse sager og bl.a. en specialoptiker, som har været beskæftiget i centeret.

Socialdemokraten Povl Kylling Petersen, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Aabenraa Kommune, forstår godt frygten for dårligere behandling:

- Handicapcenteret er et meget specialiseret tiltag, som de enkelte kommuner får svært ved at løfte hver for sig. Men vi må simpelthen erkende, at vi har meget svært ved at holde økonomi i centeret.

Sundhedsudvalgene i de fire sønderjyske kommuner tager i løbet af den næste måned stilling til handicapcenterets fremtid.

Det er Center for Hjælpemidler og Kommunikation i Bov, der står overfor en lukning. I følge en analyse fra KORA er stedet ikke økonomisk bæredygtigt.

Mest Læste

Annonce