Fagforbund kræver ligeløn uden selv at give det

Ledelse

25/11/2016 10:55

Nick Allentoft

Jyllands-Posten skriver, at landets store fagforeninger ikke selv giver ligeløn.

En håndfuld af Danmarks største fagforeninger kører i øjeblikket en kampagne for højere løn til kvinderne.

Men ifølge Jyllands-Posten aflønner fagforbundene de mandlige ansatte højere end kvinderne.

I FOA får mænd i gennemsnit 2523 kroner mere om måneden end kvinder.

Men man kan ikke sætte lighedstegn mellem kampagnens budskab og FOA's interne lønforskelle. Det mener personale- og økonomichef Henning Brok.

- Det udadvendte er en kampagne for kvindesagen, og det er ikke umiddelbart sammenligneligt med det indadrettede. Jeg skal ikke bortforklare noget, men lønnen i FOA er meget individbåret, siger han til Jyllands-Posten.

Billedet er det samme i 3F. Jyllands-Posten har fået oplysninger om de fire største faggrupper på i alt 114 ansatte. Her tjener mænd 949 kroner mere om måneden end kvinder.

Det svinger dog fra, at kvinderne i it-gruppen tjener 2449 mere. I journalistgruppen får mændene 5532 kroner mere.

Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsekspert og professor på Aalborg Universitet, siger, at "det ser skævt ud", når fagbevægelsen ikke "efterlever egne værdinormer", som man ellers kæmper for udadtil.

- Når de har en offentlig politik for ligeløn, hvorfor fejer de så ikke for egen dør? Men uligeløn forsvinder ikke lige med det samme, så vil de deres egen politik, må de følge nogle andre prioriteter, siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Sygeplejeråd og Dansk Socialrådgiverforening er også med i kampagnen, men det har ikke været muligt for avisen at få tal herfra.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce