Fagforening kalder til møde om strejkebryderi i Norwegian

Politik

10/03/2015 12:18

Suleman Haider

Piloters fagforening har inviteret en række nordiske fagforbund, heriblandt 3F, til møde i Oslo om konflikt.

Piloternes fagforening, Parat, har tirsdag inviteret medlemmerne af Nordisk Transportarbejderforbund til møde i Oslo.

Temaet er den verserende strejke, og hvordan samarbejdet mellem de nordiske fagforbund kan udvides for at forhindre strejkebryderi under Norwegian-konflikten, oplyser formanden for Parat, Hans-Erik Skjæggerud, til NTB.

- Vi har mange af de samme udfordringer i Norden, og noget af det, som er frustrerende, er, at vi ikke på kort sigt har værktøj til at standse Norwegian, når det kommer til strejkebryderi, mener han. 

Mens Norwegians piloter har strejket, har selskabet lejet fly og personale til de strejkeramte ruter.

Fra Danmark deltager Henrik Berlau, chefforhandler i 3F, i mødet.

- Det er et angreb på den nordiske model, og de faglige organisationer er klar til at forsvare sig, siger han til TV2 News.

- Det handler om at optræde klogt og fornuftigt, så vi sikrer os, at der også er arbejdspladser bagefter.

Hans-Erik Skjæggerud mener, at de nordiske forbund har brug for at diskutere, hvordan man kan løse de vigtige principielle spørgsmål, som ligger bag strejken i Norwegian.

Han henviser, at man i Norden har et højere omkostnings- og lønniveau sammenlignet med for eksempel Spanien eller lande i Asia. 

– Vi har ikke problemer med at forstå, at der er mange penge at spare ved at indføre asiatiske eller spanske lønforhold til Norden, men det er det, vi ikke kan acceptere i den verserende konflikt.

- Vi kæmper for norsk løn i Norge, dansk løn i Danmark og spansk løn i Spanien. Norwegian ønsker imidlertid at indføre sine egne regler, som på kort sigt truer hele det nordiske arbejdsliv, siger Skjæggerud.

Konflikten mellem Norwegian og piloterne kører på 10. døgn, og parterne er fortsat langt fra hinanden.

Pilotstrejken begyndte, da 70 piloter gik i strejke lørdag 28. februar. Strejken blev især mærkbar, da yderligere 650 piloter gik i den lovligt varslede strejke onsdag 4. marts.

Mest Læste

Annonce