FAKTA: Europol - EU's politisamarbejde

Infrastruktur

20/11/2015 09:54

Nick Allentoft

Bliv klogere på Europol-samarbejdet her:

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Europol er rammen for det operationelle politisamarbejde mellem EU-landene.    * Oprettet i 1998.   * Danmark har været med fra begyndelsen. 

* Alle 28 EU-lande er med, og Europol har formelle samarbejdsaftaler med Albanien, Australien, Bosnien-Hercegovina, Canada, Colombia, Island, Liechtenstein, Makedonien, Moldova, Monaco, Montenegro, Norge, Rusland, Schweiz, Serbien, Tyrkiet, Ukraine, USA og Interpol. 

* Europol er ikke en egentlig politistyrke, og der er ingen betjente, der kan anholde folk. Det er et agentur, der kan støtte EU's 28 medlemslande i deres efterforskning af kriminalitet over grænser.   * Hovedkvarter: Haag, Holland.   * Ansatte: Omkring 900. 185 forbindelsesofficerer udstationeret fra medlems- og partnerlande.   * Arbejdets omfang: Deltager i omkring 18.000 efterforskninger på tværs af EU-landenes grænser hvert år.    * Arbejdsområde: Kamp mod alvorlig organiseret kriminalitet, for eksempel terrorisme, hvidvaskning af penge, narkohandel, menneskehandel, børneporno og cyberkriminalitet. Europol kan bidrage med informationsudveksling, analyse af efterretninger, ekspertise og træning.    * Hvis det danske retsforbehold består, vil Danmark ryge ud af Europol-samarbejdet, fordi man i EU er ved at lave det juridiske grundlag for samarbejdet om, så det bliver en mere integreret del af EU-samarbejdet. Lovændringen ventes at træde i kraft engang i 2016.    * Det er umuligt på forhånd at sige, om - og i givet fald hvordan - Danmark kan bevare en tilknytning til Europol, hvis retsforbeholdet består, når Europol er lagt om. Det vil være op til en konkret forhandling, og ingen andre EU-lande har særaftaler.   Læs mere om Europol på organisationens hjemmeside   Kilde: Ritzau og Europol   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.