- Når man er en mindretalsregering, bliver man nødt til at lytte til de partier, man vil indgå aftaler med.
Sætningen kommer fra finansminister Kristian Jensen, og den vil han formentlig gentage mange gange i efteråret, hvor VLAK-regeringen vil forsøge at indgå aftaler om lavere skat og finanslov med Dansk Folkeparti.
- Selvfølgelig vil regeringen forsøge at lande en aftale om finansloven med Dansk Folkeparti. Det er naturligt, at vi snakker med dem, fordi de er regeringens støtteparti og har været med til at finde nogle af pengene til skattelettelser via jobreformen, siger Kristian Jensen.
Finanslov 2018
Vi har oprettet en tema-side, der samler alle relevante historier om Finanslov 2018. Find den her.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har dog sagt nej til regeringens udspil til skattereform, der vil give HK'eren 5000 kroner mere, mens direktøren får 26.700 kroner.
Er der råd til skattelettelser, skal de gå til de lavest lønnede, lyder det fra Thulesen Dahl.
Kristian Jensen vælger dog at fokusere på de positive tilkendegivelser, der også er kommet fra Dansk Folkeparti.
- Jeg har hørt, at Dansk Folkeparti erklærer sig klar til at gå i dialog om regeringens erhvervsudspil. Jeg har hørt dem være klar til at sætte skatten ned for de lavest lønnede danskere.
- Selvfølgelig er der noget, de gerne vil have lavet om. Men knasterne er ikke større, end man har set tidligere, siger Kristian Jensen.
Spørgsmål: Kan du være med til en skattelettelse, som udelukkende går til dem, der tjener mindst?
- Jeg har ikke noget imod, at man betaler mindre i skat, uanset om man er HK'er eller direktør. Men det er naturligvis sådan, at når man er en mindretalsregering, skal man lytte til dem, man skal indgå aftaler med.
Kristian Jensen åbner dermed for, at regeringen vil se på en ændring af fordelingen i skatteudspillet.
- Vi er i dialog med Dansk Folkeparti om, hvordan man fordeler de enkelte klumper til skattelettelser og velfærd.
- Men det ikke det samme som, at det er ligegyldigt, hvordan skattelettelserne gives. Når man lytter til virksomhederne, så har de brug for arbejdskraft, og det tager vores skatteudspil højde for, siger Kristian Jensen.
Det er især regeringens ønske om at fjerne et loft over beskæftigelsesfradraget, som kommer de højestlønnede til gode. Og som giver den største effekt på arbejdsudbuddet ifølge regeringens beregninger.
Det er dog samtidig den del af udspillet, som Dansk Folkeparti er mest skeptisk over for.
Kristian Jensen: Vi får højeste vækst siden 2006 Både statens økonomi og danskernes privatøkonomi har det godt, siger finansministeren i forbindelse med præsentationen af Finanslovsforslaget. - Det går godt i dansk økonomi. I år har vi valgt at opjustere skønnet for væksten i 2017 til to procent. Det er det højeste vækstskøn siden 2006, siger Kristian Jensen. Derfor skal man passe på, at man ikke overopheder dansk økonomi, lyder det.
- Vi må ikke lade os rive med, men fastholde ansvarlighed, siger ministeren.
Danmark har rystet den økonomiske nedtur og de seneste år med lav vækst af sig, mener ministeren. Derfor løfter han ligeledes sløret for, at regeringen forventer øget vækst for næste år. - Vi opjusterer også vækstskønnet for 2018, sådan at vi både i år og næste år forventer en klart højere vækst, end vi gjorde bare i maj måned, siger han. Det går ikke bare godt for statens økonomi, men også for borgernes private økonomi. Der er i øjeblikket lav ledighed og høj beskæftigelse, understreger han. - Vi kan sige, at vi er på vej til at få et opsving, som er bredt funderet i hele Danmark, siger Kristian Jensen. Regeringen præsenterede tirsdag sit skatteudspil, hvor der lægges op til skattelettelser for 23 milliarder kroner. Og ifølge finansministeren vil det ikke gå ud over velfærden, som Socialdemokratiets Mette Frederiksen ellers har kritiseret skatteudspillet for. - Den modsætning, som nogen prøver at sætte op mellem skattelettelser og velfærd, er en myte. Der er råd til at prioritere begge dele, siger ministeren.