Flere familier undgår at gå fra hus og hjem

Politik

07/1/15 9:11

Suleman Haider

2014 bød på det laveste antal tvangsauktioner i seks år. Færre familier må se huset gå på tvangsauktion.

Færre og færre familier har vanskeligt ved at klare udgifterne til huset. Sidste år måtte 293 hver måned sætte boligen på tvangsauktion. Det er et fald på 22 procent i forhold til 2013, hvor gennemsnittet var på 374 tvangsauktioner, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det laveste antal tvangsauktioner siden statistikkens start i 1979 var i 2006 med et gennemsnit på 103 om måneden, mens det højeste var i 1990 med 1695 om måneden.

- Boligrenterne er meget lave, og det giver boligejerne en håndsrækning. Hvad enten man har et variabelt eller et fastforrentet lån, så er rentefaldet kommet boligejerne til gode, siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, om tallene.

- De lavere renter betyder lavere ydelser, og dermed vil der alt andet lige være færre, der oplever, at de ikke længere har råd til at blive siddende i deres bolig, siger hun.

Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen, siger, at faldet i antallet af tvangsauktioner understøtter billedet af et boligmarked i bedring.

- Antallet af handler har været stigende, også i yderområderne, der ellers har været hårdt ramt af tvangsauktioner. Faktisk er vi næsten tilbage på niveauet fra starten af 00'erne, siger Karsten Beltoft om udviklingen.

Og han ser ingen tegn i sol og måne på, at antallet af tvangsauktioner vil stige igen.

- Den faldende trend vil sandsynligvis fortsætte understøttet af den positive udvikling på boligmarkedet og den ekstremt lave rente, som vi ser i øjeblikket, siger Realkreditforeningens direktør.

Danske Banks privatøkonom Las Olsen anfører dog, at faldet i tvangsauktionerne ikke betyder, at situationen på boligmarkedet er helt normal igen.

Han peger på, at der fortsat er mange områder af landet, hvor det er svært at sælge boliger på normale vilkår til priser, der dækker gælden. Antallet af bolighandler er stigende, men er stadig lavere end normalt.

- Mange husejere har stadig stor gæld, og en ny bølge af tvangsauktioner kan ikke udelukkes, siger han i en kommentar.

- Men det vil formentlig kræve enten en kraftig stigning i renterne eller nye store fald i huspriserne, og ingen af delene virker særligt sandsynlige i den nærmeste fremtid, siger Las Olsen.

REGIONALFAKTA: Tvangsauktioner i 2014

På landsplan var der i 2014 3499 tvangsauktioner, og det er et fald på 22 procent i forhold til 2013.

Sådan fordeler faldet af tvangsauktionerne sig i regionerne. Det faktiske antal i 2014 er angivet i parentes:

Region Hovedstaden: -28,2 procent (559)
Region Syddanmark: -22,6 procent (740)
Region Sjælland: -22,5 procent (1084)
Region Midtjylland: -18,4 procent (682)
Region Nordjylland: -18,4 procent (434)

De regionaliserede tal er ikke korrigeret for sæsonudsving, og disse tal afviger derfor fra de sæsonkorrigerede landstal fra Danmarks Statistik.

Kilde: Danmarks Statistik og Ritzau

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.