"Det har været et af fixpunkterne for alle Folketingets partier, at vi alle gerne vil bevæge os hen mod langt mindre tvang i psykiatrien. Men vi skylder også at holde øje med, at én form for tvang ikke afløses af en anden form, medicin eksempelvis, eller andre indgribende foranstaltninger," siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S)

Flere tvinges til at tage medicin i psykiatrien

Velfærd

05/05/2015 09:25

Mikkel Sarka

Færre bæltefikseres sådan som politikerne ønsker. Men flere tvangsmedicineres, skriver Politiken.

Færre psykisk syge bæltefikseres sådan som politikerne ønsker. Men flere tvangsmedicineres.

Det viser den netop offentliggjorte nationale årsopgørelse fra Sundhedsstyrelsen om tvang i psykiatrien.

I 2014 blev 1899 danskere fastholdt i bælter. Det er 137 eller otte procent færre end i perioden 2011-2013.

Regeringen og Danske Regioner har aftalt, at brugen af bælter på de psykiatriske afdelinger skal være halveret i 2020, og de nye tal følger det politisk ønskede fald, viser rapporten, der er den første opgørelse, der skal måle, om de politiske ønsker opfyldes.

Derfor kalder sundhedsminister Nick Hækkerup (S) det for "gode nyheder":

- Det har været et af fixpunkterne for alle Folketingets partier, at vi alle gerne vil bevæge os hen mod langt mindre tvang i psykiatrien. Men vi skylder også at holde øje med, at én form for tvang ikke afløses af en anden form, medicin eksempelvis, eller andre indgribende foranstaltninger, siger han.

Sundhedsstyrelsens rapport afslører, at 744 personer sidste år blev tvangsmedicineret mod 666 i et gennemsnit af tallene for 2011-2013. Det er en stigning på 12 procent.

Det er i Region Hovedstaden, Region Syddanmark og i Region Sjælland, at antallet af tvangsmedicineringer er steget.

Det vækker stor bekymring hos Landsforeningen Sind:

- Det var lige præcis det, der ikke måtte ske. Det er positivt, at bæltefikseringerne nedbringes, sådan som vi alle ønsker, men det må jo ikke føre til mere tvangsmedicinering. Så flytter man jo bare tvangen fra det ene område til det andet, siger landsformand Knud Kristensen til Politiken.

Mest Læste

Annonce