Flere unge stemmer er noteret i rapport efter kommunalvalg

Politik

01/06/2018 09:31

Nick Allentoft

Valgdeltagelsen blandt 18-årige førstegangsvælgere er steget, det begejstrer valgforsker bag vælgerrapport.

Unges kommunale valgdeltagelse steg til nye højder sidste år, hvor 75,1 procent af de stemmeberettigede 18-årige satte deres livs første kryds ved et valg. 

Det er fire procentpoint flere end i 2013 og 17 procentpoint flere end ved kommunal- og regionsvalget i 2009. 

Det skriver Berlingske på baggrund af en rapport om vælgerne ved kommunal- og regionsvalget i november sidste år. 

LÆS OM KAMPAGNEN FOR UNGE OPSTEMT

Den er udarbejdet af valgforsker og professor i statskundskab Kasper Møller Hansen. Da han faldt over valgdeltagelsen blandt de yngste vælgere, kunne han næsten ikke tro sine egne tal. 

- Da jeg så de her tal, må jeg indrømme, at jeg tænkte: Det kan ikke passe, der må være et eller andet galt, siger Kasper Møller Hansen til Berlingske.

Også valgdeltagelsen blandt unge vælgere mellem 19 og 29 år gik opad fra en valgdeltagelse på under 50 procent i 2009 til op mod 60 procent i 2017.

- I 2009 råbte vi vagt i gevær. For der var valgdeltagelsen blandt de unge faldende. Det så ud, som om der var en hel generation, vi var ved at tabe på gulvet rent demokratisk.

- At man over to valg kan hæve valgdeltagelsen blandt de yngste vælgere med 17 procent, synes jeg virkelig er meget bemærkelsesværdigt og imponerende, siger han.

Efter valget i 2009 blev der igangsat forskellige initiativer for at hæve valgdeltagelsen som blandt andet kampagner. 

Stigningen er glædelig, lyder det fra formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd, Kasper Sand Kjær. 

- Det vidner om en ungdomsgeneration, som både vil tage ansvar og vil tage del i det samfund, som de er en del af og for vores demokrati, siger han til Ritzau.

- I 2013 blev der lagt en stor national indsats for at få de unge til stemmeurnerne. Det gjorde der slet ikke i 2017. Så det er ekstra imponerende, at det er lykkedes at få valgdeltagelsen til at stige, siger han. 

Men han så dog gerne, at valgdeltagelsen for de unge kom endnu højere op. 

- Der er stadig et gab fra de 22 til 29-årige op til den generelle befolkning. Det skal vi have løftet op, for ellers er der et demokratisk underskud af unge til kommunalvalgene, siger han. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce